'Verdachte moord Linda van der Giesen moet naar Pieter Baan Centrum voor psychisch onderzoek'

25 november 2015 om 13:28 • Aangepast 21 november 2020 om 14:31
nl
Het Openbaar Ministerie wil dat John F. uit Zevenbergen ter observatie wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de aanklager woensdag gezegd tijdens een pro-forma zitting in de zaak. De 38-jarige F. wordt ervan verdacht dat hij zijn 28-jarige ex-vriendin Linda van der Giesen met voorbedachten rade heeft doodgeschoten.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Het voorstel van justitie sluit aan bij de bevindingen van deskundigen die onderzoek hebben gedaan naar de geestelijke gesteldheid van de van moord verdachte Zevenbergenaar. Het OM wil meer weten over de psychische gesteldheid van moordverdachte F. Het is belangrijk voor de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen.
Woensdag diende bij de rechtbank in Breda de eerste zaak tegen F., die zelf niet bij de zitting aanwezig was. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers was dat wel. "Mijn cliënt is welwillend om mee te werken aan een onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid. Ik twijfel of dat nu per se in Utrecht moet. Mogelijk is dat niet eens nodig.”
BekentenisDe rechter-commissaris bepaalt later of John F. wel of niet wordt opgenomen. In het medische onderzoek naar John F. moet duidelijk worden of hij inderdaad een psychose had toen hij zijn voormalige vriendin Linda van der Giesen in augustus door het hoofd schoot op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk.
De verdachte heeft inmiddels bekend haar te hebben doodgeschoten, onthulde zijn raadsman bij Omroep Brabant.

De officier van justitie verdenkt John F. van moord door één of meerdere kogels. Bij het uitspreken van die woorden sprongen de tranen in de ogen van de nabestaanden. Die dienden vooraf aan de zitting een verzoek in om spreekrecht.
Dat is alleen nog niet aan de orde omdat het geen inhoudelijke behandeling betreft. “Dat duurt nog even omdat het hier om een zeer ernstig feit en een ingewikkelde zaak gaat”, lichtte de voorzitter van de rechtbank toe. De directe familieleden van Linda wilden na afloop vanwege de hoog opgelopen emoties de pers niet te woord staan.
Inhoudelijke behandelingOnlangs heeft zich een nieuwe getuige van de fatale schietpartij bij de recherche gemeld. Deze persoon zal verder worden ondervraagd. De verwachting is dat het dossier van het onderzoek begin januari klaar is.
De strafzaak tegen John F. gaat 11 februari verder. Het gaat dan opnieuw om een pro-formazitting. Wanneer de inhoudelijke behandeling is en de nabestaanden dus de kans krijgen te spreken in de rechtszaal, is nog niet duidelijk.
Onvoldoende ingeschatAl snel na de fatale schietpartij werd bekend dat Van der Giesen aangifte van bedreiging had gedaan tegen F. Ze verklaarde onder meer dat hij een vuurwapen zou hebben. De politie erkende dat de urgentie van die informatie niet goed is ingeschat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.