Drugscriminaliteit in Brabant staat woensdagavond centraal in Zembla

25 november 2015 om 15:07
nl
Het actualiteitenprogramma Zembla staat woensdagavond in het teken van drugscriminaliteit in Brabant. Het programma is vanaf 20.25 uur te zien bij de Vara op NPO2.
Profielfoto van Zorn Rob
Geschreven door
Zorn Rob

De makers van het programma constateren dat burgemeesters in onze provincie onder zware druk staan. De georganiseerde misdaad heeft vaste grond onder de voeten gekregen met xtc-laboratoria en hennepkwekerijen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er alleen al in Tilburg jaarlijks 800 miljoen euro aan drugsgeld omgaat.
Lik-op-stukDe burgemeesters in de provincie proberen het probleem hard aan te pakken met een lik-op-stuk beleid. Zij sluiten panden waar drugsactiviteiten plaatsgevonden hebben en pakken geld en goederen af van mensen die betrapt zijn. Als reactie daarop zijn er bedreigingen. Maar het blijft niet altijd bij woorden. Zo worden er auto's in brand gestoken. De burgemeester van Helmond dook een tijd onder en die van Gilze en Rijen kreeg een doodsbedreiging.
MinimaalDe makers van Zembla stellen zich de vraag waarom justitie er niet in slaagt om de criminele netwerken echt te raken. Hoewel de Pluk-ze-wet het al sinds de jaren negentig mogelijk maakt om criminele vermogens aan te pakken zijn de resultaten daarvan minimaal, zo constateert Zembla.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.