Video

Van vuilstort naar evenemententerrein: Bavelse Berg vanaf nu Breepark

25 november 2015 om 15:11
nl
Het was ooit een vuilstort, nu moet het een van de belangrijkste evenemententerreinen van Nederland worden. In Breda wordt woensdagmiddag sportzaak Decathlon geopend en daarmee is evenemententerrein Breepark een feit. Het terrein is gelegen bij wat voorheen de Bavelse Berg heette.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

In het voorjaar van 2006 werd al besloten dat er een groot evenemententerrein moest komen in Breda. Dat moest in 2008 openen, compleet met een skibaan, helikopterlandplaats en ruim 85.000 vierkante meter bedrijfsvloer.
De ontwikkelingslocatie kent een tumulteuze geschiedenis. In 2009 kostte de Bavelse Berg wethouder André Adank (CDA) de politieke kop. De wethouder raakte in opspraak door uitlatingen in BN DeStem over het plan voor het evenemententerrein. Adank geloofde niet in een goede afloop voor het terrein.
Ondanks aanpassingen toch een evenemententerreinMaar het plan bleef bestaan. Uiteindelijk is het fors aangepast. Met de opening van Decathlon is de eerste grote stap gezet naar realisatie. Na de Decathlon moet in januari en McDonalds-vestiging openen. In de zomer van 2016 volgt dan Kinepolis, een megabioscoop met tien zalen en 1700 stoelen. Later openen er nog een kinderspeeltuin, een subway, twee restaurants en een bowlingbaan.
Ondanks de aanpassingen blijft de kern van het gebied nog steeds hetzelfde. Een grote, multifunctionele evenementenhal van 8300 vierkante meter moet ruimte bieden voor concerten en dance-events voor maximaal 12.500 bezoekers. Het buitenterrein biedt ruimte aan zo’n 50.000 bezoekers.
Buiten horeca, evenementen en sport moet Breepark ook nog gaan dienen als ontspannend natuurgebied. Een deel daarvan is al gerealiseerd. In totaal meet dat zo’n zeven hectare en worden er 16.000 bomen geplant in het gebied. Bezoekers kunnen ook sporten in dat natuurgebied.
Gevolgen voor binnenstedenVolgens retaildeskundige Reinier Koornstra heeft de aanleg van een evenementengebied als Breepark, gevolgen voor de binnenstad. "Zoals het er nu uitziet is het niet rendabel, dus men zal er meer winkels gaan bouwen. Uitbreiding kun je niet voorkomen. Dat betekent wel: meer winkels daar, is een klap voor winkels in de binnensteden van Breda, maar ook van die van Oosterhout en Tilburg."
Wethouder Alfred Arbouw (VVD) denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Er komen alleen winkels die passen binnen het concept van vrije tijd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.