‘Ik doe dit voor Jeremy’, onafhankelijk onderzoek naar fouten politie in zaak Linda bijna van start

25 november 2015 om 17:15
nl
De onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de fouten die de politie maakte in de zaak Linda van der Giesen, is bijna compleet. Advocaat Peter Schouten, die ex-vriend Edwin Wangsakrama bijstaat, zegt twee wetenschappers gestrikt te hebben. Een derde expert beraadt zich nog, zegt de raadsman woensdag na afloop van de pro-formazitting in de rechtbank in Breda.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Al snel na de fatale schietpartij werd bekend dat Van der Giesen aangifte van bedreiging had gedaan tegen haar voormalige vriend John F., de hoofdverdachte van de moord. Ze had onder meer verklaard dat hij een vuurwapen zou hebben. De politie erkende dat de urgentie van die informatie niet goed is ingeschat.
Slager die eigen vlees keurtOp een ingelaste persconferentie ging politiechef Dick Schouten van de politie Midden-West Brabant en Zeeland diep door het stof over deze kwestie. Hij meldde dat tot op de bodem wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Over dat onderzoek gaat het om de slager die zijn eigen vlees keurt, spreekt advocaat Schouten felle taal. Hij is al maanden op zoek naar ‘de beste experts’ die onafhankelijk het functioneren van de politie kunnen beoordelen.
ZIE OOK: Zus Linda van der Giesen gelooft niet in 'psychose' John F: ‘We hebben alles zwart op wit'
'Onderste steen boven'Daarbij moet men bijvoorbeeld denken aan een voormalig advocaat-generaal of iemand die bedreven is in politiewetenschappen. “Het allerbelangrijkst is dat de onderste steen boven komt. Dat kan alleen als er mensen met een scherpe en eigen visie naar kunnen kijken”, licht Schouten toe.
De raadsman verwacht ruim vóór 11 februari, als de tweede pro-forma zaak tegen John F. dient, het onderzoeksteam gereed te hebben. Wangsakrama laat weten dit alles voor zijn zoontje Jeremy te doen.
“Daarnaast wil mijn cliënt op deze manier ook opkomen voor toekomstige slachtoffers die in een dergelijke situatie terechtkomen. Zodat hij later tegen zijn zoontje kan zeggen dat er toch nog iets positiefs uit al deze narigheid is gekomen.”
ZIE OOK: Dochter Chanel wil dat John F. professionele hulp krijgt: ‘Psychose of niet, hij blijft mijn vader'
HuiszoekingWangsakrama vindt dat de politie nalatig is omgegaan met de aangiftes die Van der Giesen heeft gedaan tegen de vermoedelijke schutter. Achteraf had huiszoeking moeten worden gedaan om naar het wapen te zoeken, schetste de politie zelf ook op de persconferentie.
Het politiekorps Zeeland West-Brabant wil inhoudelijk niet reageren op de mogelijke aansprakelijkheidstelling.
Lees alles over dit onderwerp op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/lindavandergiesen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.