Staatssecretaris Dijkhoff over veroordeelden op vrije voeten: "Velen niet meer in Nederland'

25 november 2015 om 16:38
nl
Het is frustrerend, maar op dit moment kan justitie niet alle veroordeelden hun celstraf laten uitzitten. Dat zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff. In Brabant lopen 1600 mensen die eigenlijk nog een gevangenisstraf moeten uitzitten vrij rond, bleek zondag uit onderzoek van Omroep Brabant.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

“Dat is natuurlijk geen goede zaak. Als je een straf krijgt, moet je ‘m ook uitzitten”, zegt Dijkhoff. “Bij zwaardere straffen of als we weten dat iemand in Nederland is zetten we daar ook op in. Maar het is niet zo dat ze thuis op de bank zitten en dat wij ze daar laten zitten”, bezweert de staatssecretaris.
'We kunnen niet in Australië zoeken'“Je moet slim omgaan met de politiecapaciteit die je hebt. Het heeft niet zoveel zin om de hele dag mensen op pad te sturen om te zoeken naar iemand die bijvoorbeeld in Australië woont”, stelt hij. Volgens hem zijn veel van de mensen die wel veroordeeld zijn - maar niet vastzitten - al tijden niet meer in het land.
“We registreren die mensen, en als we het idee hebben dat ze in de buurt zijn, pakken we ze op, en bij straffen van meer dan 120 dagen cel zoeken we sowieso altijd.” Maar volgens de staatssecretaris is het niet haalbaar om iedereen actief op te sporen.
Veroordeelden toch tegen lampToch heeft justitie goede hoop dat zelfs de veroordeelden waar ze niet actief naar op zoek zijn op een gegeven moment tóch in de cel belanden, zei hoofdofficier van justitie Charles van der Voort eerder tegen Omroep Brabant: "Mensen lopen bijvoorbeeld tegen de lamp bij een alcoholcontrole of als ze met het vliegtuig willen reizen."
Directeur Harry Crielaars van Slachtofferhulp Nederland gaf al aan dat het een heel vreemd gegeven is dat je bijvoorbeeld in elkaar geslagen kan worden, dat je dader een straf krijgt en dat je hem vervolgens tegen kunt komen in de supermarkt. “Als dat nou zo is”, zegt Dijkhoff, “Bel dan de politie. Want dan pakken we ‘m op en dan gaat ‘ie alsnog de cel in.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.