Politie gaat preventief fouilleren in het centrum van Tilburg: zorgen over toenemend wapenbezit

25 november 2015 om 17:25
nl
De politie gaat de komende tijd in het centrum van Tilburg preventief fouilleren. Dit wordt gedaan omdat er de laatste tijd steeds vaker sprake is van verboden wapenbezit. Het gebied waar preventief gefouilleerd mag worden, is door burgemeester Peter Noordanus van Tilburg bepaald. Hij maakt zich zorgen over 'geweld tijdens uitgaansavonden'.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Iedereen die in het centrum is, kan vanaf woensdag worden gefouilleerd. Dat geldt niet alleen voor bezoekers van het centrum, maar dus ook voor bewoners.  
Werkt iemand niet mee dan kan hij worden aangehouden. Hoelang de maatregel geldt, is niet precies bekend. In elk geval de komende maanden. "Het gebied waar gefouilleerd wordt, is het echte uitgaanscentrum van de stad. Grofweg van de Heuvel tot de Oude Markt", zegt een woordvoerder van de gemeente.
Zorgen over 'geweld'Burgemeester Noordanus geeft aan zich zorgen te maken over ‘geweld tijdens uitgaansavonden’ in de stad. Daarom heeft hij nu besloten dit middel in te zetten. "We kregen van de politie het signaal dat steeds vaker wapens worden meegenomen naar het uitgaanscentrum. En hoewel het aantal geweldsincidenten waarbij een wapen wordt gebruikt redelijk stabiel blijft, is de toename van dit wapenbezit voor de burgemeester nu reden deze maatregel te nemen", licht een woordvoerder toe.
Noordanus beseft dat dit een inbreuk is op de privacy van mensen. “Maar we gaan er zorgvuldig mee om”, zegt hij in een verklaring. Volgens de gemeente is er in het uitgaanscentrum van Tilburg gemiddeld een keer per maand sprake van 'een geweldsincident waarbij een wapen wordt gebruikt'.  
Maatregel al eerder genomenHet is niet voor het eerst dat deze maatregel in Tilburg genomen wordt. Ook eind 2011 was dit het geval.
Toen was het preventief fouilleren vooral gericht op het tegengaan van het aantal misdrijven in de donkere dagen, tussen oktober en maart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.