Jan Marijnissen stopt: 'Eigenlijk ben ik wel opgelucht'

25 november 2015 om 21:04
nl
Jan Marijnissen uit Oss neemt zaterdag afscheid als voorzitter van de SP. En daarmee komt een einde aan een politieke loopbaan van bijna veertig jaar. Hij zat 17 jaar in de gemeenteraad van Oss, 16 jaar in de Tweede Kamer en was 27 jaar partijvoorzitter. Toch is hij zelf al aan het idee gewend zegt Marijnissen in het programma Onder Ons: "Ik ben er al jaren bezig met mijn afscheid. Het komt voor mij niet als een verrassing."
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

Onder de leiding van de nu 63-jarige Marijnissen groeide de SP uit tot een landelijke partij. In 40 steden zit de partij in het college van B&W en in totaal heeft de SP 42 duizend leden. Marijnissen is trots op dat resultaat: "We staan er momenteel goed voor. De volgende stap is ook echt meeregeren. Maar dat ga ik niet meer meemaken in deze functie."
Omdat de partij er zo goed voorstaat vindt Marijnissen het nu een goed moment om op te stappen. "Er staat goede opvolging klaar. En ik ben ook wel opgelucht dat ik ontslagen wordt van de verantwoordelijkheid."
Kritiek en lofNa een fragment van SP-lid Veerle Slegers uit Tilburg waarin zij zich kritisch uitlaat over "de autoriteit van Jan" reageert Marijnissen laconiek: "Het is een bekend geluid van deze mevrouw uit Tilburg". Volgens Marijnissen is het allemaal rancune van Slegers. "Ik ben niet autoritair. Ik heb nooit gezegd, zo doen we dat. Altijd in samenspraak, nooit machtspraak".
Over het fragment met huidig partijvoorzitter Emile Roemer is Marijnissen een stuk beter te spreken. Roemer geeft aan vooral veel geleerd te hebben van Marijnissen. En dat Marijnissen altijd wel zal blijven roepen als hij dat nodig vindt: Marijnissen lachend: "Emile zegt ook wel eens: de functie van Jan Marijnissen zal nooit verdwijnen. En daar heeft hij denk ik wel een beetje gelijk in."
Moed moetMarijnissen denkt dat hij het succes van zijn politieke loopbaan vooral te danken heeft aan een paar karaktereigenschappen: doorzettingsvermogen, humor, een goede analyse kunnen maken van situaties en moed. "Ik noem het moed, geen lef. dat klinkt zo lefgozerig. Ik had gewoon de moed om voorop te lopen. Ook al zijn sommigen het daar niet mee eens."
Waar Marijnissen het meest trots op is in zijn politieke carrière is de goede naam van zijn partij onder de bevolking. "En ik ben trots op de totstandkoming van de partij. Met 42 duizend leden hebben we toch wat neergezet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.