Roosendaalse moslim zegt sorry voor aanslagen in Parijs

25 november 2015 om 19:40
nl
“Ik ben moslim en wil graag mijn excuses aanbieden voor de aanslagen in Parijs.” Dat was de boodschap waarmee de 23-jarige Sahil Amar Aïssa uit Roosendaal vorige week de straat op ging in Rotterdam.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Veel mensen reageerden zoals hij hoopte: “Maar, dat hoef jij toch helemaal niet te doen, jongen?” De 23-jarige, die presentator is bij NPO 101TV, vertelt hoe ze op de redactie op het idee kwamen. “We zagen op Facebook en Twitter enorm veel agressie. Alle kanten op. Niemand ging het gesprek aan, maar men ging vingerwijzen richting bevolkingsgroepen.”
Er werd besloten om te kijken of 101TV een andere insteek kon vinden. Amar Aïssa werd getriggerd door uitspraken van Geert Wilders (PVV) zoals ‘De minderheid kan doen wat ze doen, omdat de meerderheid het gedoogt’ en Halbe Zijlstra (VVD), die zei dat de moslimgemeenschap met een ‘krachtige reactie’ moest komen en afstand moest nemen van de aanslagen in Parijs.
'Het is absurd dat wij sorry zouden moeten zeggen'“Dat vond ik erg vreemd”, zegt de Roosendaalse presentator. “Alsof de meerderheid van de Nederlandse moslimgemeenschap ook maar iets te maken heeft met zulke aanslagen. Hoe absurd is het dat ik als jongeman sorry zou moeten zeggen, afstand moet nemen? Dat wilden we laten zien.” Daarom besloot 101 TV de proef op de som te nemen.
[youtube:body:https://youtu.be/dzSO4stPvb4]De video is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken. Volgens de presentator is hij overladen met reacties, zowel op de dag zelf als daarna. “Veel mensen reageerden vriendelijk en verbaasd, op een heel goede manier.” ‘Meen je dit nou echt, dit hoef jij niet te doen, het zijn de gekken die het doen’, zegt een man in de video.
'Niet alleen maar goede reacties, natuurlijk niet'Maar sommige reacties zijn minder positief. “Dat is ook helemaal niet raar”, beseft Amar Aïssa. “Je kan ook onmogelijk een miljoen keer hetzelfde geluid krijgen. Sommige mensen zijn boos, beseffen niet dat ik met mijn ‘excuses’ wil laten zien dat het het raar is dat ik afstand zou moeten nemen. Die zijn kwaad omdat ik zou doen wat Wilders wil.”
Daarnaast heeft de Roosendaler een aantal vragen gekregen van mensen die willen weten of het niet in de Koran staat dat de aanslagen goed zijn. “Daar heb ik nog niet op gereageerd, maar ik wil die mensen heel graag uitleggen dat onschuldigen vermoorden altijd streng verboden is”, zegt Amar Aïssa stellig. “Gelukkig begrepen de meeste mensen de boodschap. En het is mooi dat Wilders zelf het filmpje waarschijnlijk ook heeft gezien.” Al heeft de presentator nog niets gehoord uit die hoek..

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.