Hoofdrol voor Brabantse 'wapenleveranciers' in onderzoek Kipsaté: verdachten gevolgd en afgeluisterd

25 november 2015 om 19:54
nl
De vermeende wapenleveranciers van de Amsterdamse onderwereld, Jan B. uit Hulten en Willem van H. uit Waalwijk, zijn vanwege hun betrokkenheid bij grootschalige wapenhandel een tijd lang gevolgd en afgeluisterd door de Amsterdamse recherche. Uit de afgeluisterde telefoongesprekken kwam naar voren dat de Brabanders met elkaar én met een Amsterdamse bende samenwerkten. De strafrechtelijke onderzoeken tegen de twee zijn sinds woensdag samengevoegd.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Dat laatste bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam vlak na de pro-formazitting tegenover Omroep Brabant. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat zowel Jan B. als Willem van H. veelvuldig contact hielden met een Amsterdamse bende. Deze club stond onder leiding van Comert E., een Amsterdammer van Turkse komaf die in het criminele circuit ‘Nino’ wordt genoemd.
ZIE OOK: Vingerafdrukken op AK-47 gebruikt bij moordaanslag in Staatsliedenbuurt: oud-Waalwijker in cel
'Vondst versterkt vermoeden'Door Comert E. en zijn volgelingen te observeren en af te luisteren komt de Amsterdamse recherche erachter dat ze veel contact houden met de Brabantse verdachten. “Jan B. wordt er van verdacht dat hij hun wapenleverancier is geweest”, bevestigt een woordvoerder. “De diversiteit en hoeveelheid van de gevonden wapens, patroonmagazijnen en munitie versterken het vermoeden dat B. zich bezighoudt met de handel in vuurwapens.”
Daarmee refereert justitie naar de invallen in de loodsen en huizen van de 65-jarige Hultenaar afgelopen mei. De Amsterdamse recherche trof toen een gigantisch wapenarsenaal aan met ruim zestig pistolen, geweren, revolvers, een AK-47 en twee handgranaten, plus duizenden stuks munitie. Vermoedelijk is Jan B. een belangrijke spil in de liquidatiegolf die jaren geleden in Amsterdam speelde.
ZIE OOK: Jan B. uit Hulten ook gelinkt aan wapenvondst in Amsterdamse Staatsliedenbuurt
Hervatting zaakDe zaak tegen de Brabantse verdachten wordt vrijdag 4 december hervat. Advocaat Brian de Pree weet nog niet of Jan B. uit Hulten bij die zaak aanwezig zal zijn. In totaal worden er (inclusief verdachten Van H. en B.) vijf verdachten vervolgd in Kipsaté, dat gezien wordt als een van de grootste onderzoeken naar illegale wapenhandel van dit jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.