Minder uitgaven en toch gaat de waterschapsbelasting omhoog, het Waterschap legt uit waarom

25 november 2015 om 21:59
nl
In 2016 gaat Waterschap De Dommel minder uitgeven. Dat komt goed uit, dan kan de waterschapsbelasting omlaag. Toch? Nou nee, niet helemaal. Waterschap de Dommel wil best uitleggen hoe dat zit.
Profielfoto van Rippe Hessel
Geschreven door
Rippe Hessel

Want de belasting van het waterschap stijgt. Dat weten ze nu al zeker. Dat verschilt per huishouden of soort bedrijf. Wat voorbeelden op een rij:

  • Voor een gezin met twee kinderen in een huurhuis betekent dat een stijging van tachtig eurocent voor 2016 (185,86 euro totaal)
  • Een gezin met twee kinderen en een eigen huis van 200.000 euro gaat 2,50 euro meer betalen dan in 2015 (226 euro totaal)
  • Een boer met 25 hectare grond en stallen ter waarde van 240.000 euro gaat 57 euro meer betalen (1258 euro totaal)


Uitgaven dalen, prijs stijgtWaterschap de Dommel wil graag uitleggen waarom de belasting omhoog gaat. Ook omdat het misschien vreemd overkomt, dat dat gebeurt terwijl het waterschap volgend jaar juist minder gaat uitgeven. Eén miljoen euro om precies te zijn, op een totaal van 101 miljoen euro. Toch stijgt de belasting op water met in totaal 1,8 miljoen euro.
Voornaamste reden: om ervoor te zorgen dat de beken en rivieren aan Nederlandse en Europese regels te laten voldoen, moet er veel gebeuren. Ook kon het Waterschap de prijs van water de laatste jaren wat drukken omdat het nog wel wat geld had staan op de bank.
Het wonder dat water isDie bankrekening is nu een stuk leger, dus moet dat opgevangen worden met het geld uit de heffing op water. Daarom dus. Allemaal ook terug te zien in een handig informatief overzichtje dat het Waterschap heeft uitgedaan.
De stijging van de belasting is ook nog voor iets waar we zelf niet direct wat van merken. Het is niet dat het water uit de kraan ineens duurder wordt. Om de rivieren en beken aan Europese regeltjes te laten voldoen, is wel erg abstract. Toch moeten we daar meer voor gaan betalen. Niet veel, maar toch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.