Landerd kiest voor gemeente samen met Uden: 'Dat volk uit Oss is maar stug' - Omroep Brabant

Landerd kiest voor gemeente samen met Uden: 'Dat volk uit Oss is maar stug'

26 november 2015 om 00:29
nl
De meeste inwoners van Landerd willen dat hun gemeente opgaat in een nieuw te vormen gemeente Maashorst, samen met Uden. In een woensdag gehouden referendum koos 37 procent voor die optie. Van de kiezers wil 21 procent dat Landerd, met de kernen Zeeland, Schaijk en Reek, zelfstandig blijft.
Profielfoto van van Hoof Rene
Geschreven door
van Hoof Rene

Met een opkomst percentage van 52 procent blijkt dat het thema herindeling leeft bij de bevolking. Wethouder Ben Brands is erg tevreden over het overzichtelijke verloop. Hier is de voorlopige uitslag van het referendum te bekijken.
Uitslag respecterenDe toekomst van Landerd ligt nu in handen van de gemeenteraad. Die moet de uitslag respecteren zegt CDA raadslid Ruud Leeijen. "Anders heeft het geen zin gehad."
Het CDA wilde Landerd als zelfstandige gemeente behouden, maar zal naar de uitslag van het referendum luisteren.
Stug volkIedereen heeft eigen motieven om te kiezen. Een vrouw uit Schaijk is bijzonder uitgesproken. "Ik kies voor de gemeente Maashorst met Uden. Ik heb veel meer met mensen uit de Peel. Dat volk uit Oss is maar stug."
Burgemeester Marnix Bakermans vindt dat inwoners de gemeenteraad nu een duidelijk advies hebben gegeven. "Landerd heeft als zelfstandige gemeente geen toekomst. En bovendien valt me op aan deze uitslag dat de meeste stemmers wel het liefste zien dat de drie dorpen Schaijk, Zeeland en Reek als geheel in een andere gemeente opgaan."
Op 10 december vergadert de gemeenteraad over de uitkomst van het referendum en dus de toekomst van Landerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.