Verzekeraar CZ gaat kwaliteit Catharina Ziekenhuis Eindhoven belonen: ‘Meer geld als zorg verbetert’

26 november 2015 om 07:56
nl
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven krijgt meer geld van Tilburgse zorgverzekeraar CZ als de kwaliteit van de zorg op de afdeling cardiologie verbetert. Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar zo'n overeenkomst sluit met een ziekenhuis. CZ en het ziekenhuis zeggen dat op deze manier de kwaliteit omhoog gaat. "Kwaliteit moet leidend zijn.''
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Als het hartcentrum beter presteert, dan komt er geld bij, gaat het minder goed dan betaalt het ziekenhuis geld terug. Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar sterfte, wondinfectie en de kwaliteit van leven van de patiënt.
Beide partijen hebben een methode ontwikkeld die meet of de kwaliteit van zorg is verbeterd, gelijk is gebleven of is verslechterd. De beloning die wordt uitgekeerd wordt gebruikt om innovaties te financieren. Om wat voor bedragen het gaat, is niet bekend.
OvereenkomstCZ-bestuurder Wim van der Meeren ziet in de zogeheten value based healthcare de toekomst. "Ziekenhuizen worden nu betaald voor de hoeveelheid zorg die ze leveren. Maar dat moet anders. Als het aan ons ligt krijgen ze straks geld voor de kwaliteit die zij leveren. Dat is een beter en logischer vertrekpunt.''
De overeenkomst tussen CZ en het Catharina Ziekenhuis geldt voor drie jaar. Het ziekenhuis wil de komende jaren met alle zorgverzekeraars dergelijke contracten afsluiten.
Niet bang voor kwaliteitverminderingDianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie NPCF, juicht de overeenkomst toe. "Het is goed dat er op kwaliteit wordt gestuurd, hoewel dit eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn'', zegt de bestuurder. Zij is er niet bang voor dat de kwaliteit van de zorg juist achteruitgaat als het ziekenhuis slechter presteert en er dus minder geld binnenkomt. "Ze zullen voorkomen dat dit gebeurt."
De SP heeft vragen over het voornemen gesteld aan de minister van Volksgezondheid. Henk van Gerven en Renske Leijten willen van Edith Schippers weten of ze de introductie van een bonuscultuur een goede ontwikkeling vindt en of patiënten er niet altijd van mogen uitgaan dat zij de beste zorg ontvangen, ongeacht of hun arts daar een bonus voor krijgt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.