Met dood bedreigde Jan Boelhouwer weigert te buigen voor Jan B.: ‘Andere kant opkijken geen optie'

26 november 2015 om 10:10 • Aangepast 21 november 2020 om 14:29
nl
De doodsbedreigingen van beroepscrimineel Jan B. aan burgemeester Jan Boelhouwer waren ‘zeer serieus’. Dat beaamt de burgervader van de gemeente Gilze en Rijen in een uitzending van actualiteitenprogramma Zembla. Boelhouwer zegt nooit te zullen buigen voor B. en andere onderwereldfiguren die een grip proberen te krijgen op de bovenwereld.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De burgemeester reageert voor het eerst in het openbaar op de doodsbedreigingen van Jan B. “De andere kant opkijken is geen optie”, vertelt hij zichtbaar geraakt. “Dan geef ik ruim baan aan dit soort criminelen. De onderwereld mag en kan geen invloed krijgen op de bovenwereld en dus op de overheid en de politiek.”
'Zeer concrete bedreigingen'Vanuit zijn woonplaats in Hulten dreigde de 65-jarige B. met Kalasjnikovs en handgranaten naar het gemeentehuis in Rijen te komen en Boelhouwer ‘overhoop schieten’. In zijn inmiddels beruchte drugsloods werden kort na de bedreiging zware wapens gevonden. Op een vraag van de Zembla-journalist hoe hij daar op reageerde klapt Boelhouwer dicht. “Hier stoppen we even.”
De wapenhandelaar uit Hulten, die al maanden vastzit, bedreigde naast de burgemeester ook een politieagent en een gemeenteambtenaar met de dood, zo onthulde Omroep Brabant. “Dat waren zeer concrete bedreigingen. Later hoorde ik dat hij ook de wapenleverancier blijkt te zijn van de Mocro Maffia in Amsterdam.”
ZIE OOK: Het was altijd wel wat met de Taskforce: 'Op een dag zal de wietcriminaliteit overwonnen zijn'
'Levensgevaarlijk'Samen met de Zemba-verslaggever rijdt Boelhouwer door zijn gemeente en wijst hij aan welke drugspanden op zijn verzoek zijn gesloten. “Ik heb de afgelopen twee jaar meer dan vijftig panden gesloten. Criminelen verdienen met handel in hennepteelt ruim twintig miljoen euro per jaar. Dat is de helft van onze gemeentebegroting.”
Boelhouwer wijst in de uitzending op de gevaren van hennepkwekerijen voor de omgeving. “Zo'n plantage vergroot het risico op een brand. Levensgevaarlijk als zoiets in een woonwijk staat." De burgemeester doet er alles aan om de georganiseerde criminaliteit in zijn regio terug te dringen, maar erkent ook dat hij zelf weinig heeft in te brengen. “Die taak ligt toch echt bij politie en justitie.”
ZIE OOK: 'Criminelen dreigen de baas te worden in Brabant', burgemeesters luiden opnieuw noodklok
Groot wapenonderzoekJan B. speelt de vermoedelijke hoofdrol in een van de grootste onderzoeken naar illegale wapenhandel van dit jaar. De autohandelaar werd maandenlang gevolgd en afgeluisterd door de Amsterdamse recherche. Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem en vermeende collega Willem van H. (69) uit Waalwijk gaat 4 december verder.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.