ROC West-Brabant schoolvoorbeeld plan minister Jet Bussemaker voor kleine mbo-college's

26 november 2015 om 11:40
nl
Het ROC West-Brabant is voor minister Jet Bussemaker van Onderwijs een goed voorbeeld van hoe de grote mbo's in Nederland vanaf volgend jaar kleinschalig moeten gaan werken. Bussemaker wil de tientallen anonieme ROC's met meer dan vijfduizend studenten ontmantelen. De leerfabrieken moeten plaatsmaken voor opleidingen in kleine herkenbare mbo-colleges. In een brief aan de Tweede Kamer doet ze donderdag haar plannen uit de doeken.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Aan het hoofd van de nieuwe colleges staat een collegedirecteur als aanspreekpunt voor de kwaliteit van het onderwijs, vergelijkbaar met een decaan in het wetenschappelijk onderwijs. Verschillende scholen werken nu al met het concept van mbo-colleges, zoals ROC West Brabant.
Af van onderwijsfabriekenStudenten moeten door de nieuwe maatregel meer persoonlijke aandacht krijgen, zodat vroegtijdige schooluitval wordt voorkomen.
Grote mbo's, soms zelfs met meer dan twintigduizend studenten, kunnen onpersoonlijke onderwijsfabrieken zijn. De minister wil dat mbo-instellingen herkenbaarder worden voor zowel studenten, ouders, docenten en het regionale bedrijfsleven.
'Studenten moeten geen nummer zijn'"Je studeert bijvoorbeeld straks niet aan het ROC, maar aan het zorgcollege. Of je hebt je diploma gehaald aan het techniekcollege", aldus de minister. Een mbo'er moet zich volgens Bussemaker geen nummer voelen in een grote logge organisatie waar hij of zij anoniem door de gangen loopt.
De plannen moeten komend jaar doorgevoerd worden, vanaf 2017 gaat het meetellen in de kwaliteitsbeoordeling van mbo.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.