Video

WhatsAppen met je liefje(s) op het werk kan je veel geld kosten

4 november 2016 om 18:45 • Aangepast 21 november 2020 om 06:20
nl
De eigenaar van het grafische bedrijf VDB Almedeon in Oisterwijk heeft bij een werknemer terecht 1500 euro salaris ingehouden omdat hij geWhatsAppt heeft met de bedrijfstelefoon. Dat heeft de kantonrechter in Tilburg bepaald.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

De werknemer had tussen juli 2014 en eind januari 2015 in totaal 1255 persoonlijke WhatsApp-berichten verstuurd en handelde daarmee volgens de rechter in strijd met het bedrijfsreglement.
LiefdesberichtenVolgens de kantonrechter kunnen de berichten aan verschillende dames als liefdesberichten worden betiteld. De werknemer zou gemiddeld 2,5 tot 3 minuten aan een bericht bezig zijn geweest en daarmee niet actief zijn geweest voor zijn werkgever. "Daar zit een psychologische component aan, waardoor de tijd die daaraan is besteed uit veel meer heeft bestaan dan die voor het typen en lezen van de berichten alleen", aldus de rechter in het vonnis.
Volgens jurist arbeidsrecht Pascal Besselink van jurische dienstverlener DAS is het een interessante uitspraak waarbij je veel vraagtekens kunt zetten, ook omdat de scheiding tussen privé- en werktijd onduidelijker wordt. "Bij steeds meer banen vloeien privé en zakelijk in elkaar over. Als het aantal Whatsapp-berichten deelt door het aantal dagen in een half jaar, dan kom je aan minder dan tien berichten per dag."
BedrijfsreglementBij het oordeel van de kantonrechter heeft de bedrijfsregeling van VDB Almedeon een belangrijke rol gespeeld, waarin staat dat de bedrijfstelefoon 'incidenteel en beperkt gebruikt mag worden voor persoonlijke doeleinden'. Volgens de rechter is daar bij 1255 berichten geen sprake meer van.
Pascal Besselink pleit er voor dat bedrijven een duidelijk protocol opstellen over het privégebruik van bedrijfstelefoons, zodat daar altijd naar kan worden verwezen.
GezeurVakbondsvoorzitter Reinier Castelein vindt de discussie over privegebruik van de bedrijfstelefoon 'een hoop gezeur'. "Deze directeur is niet meegegaan met zijn tijd. Met een bedrijfstelefoon word je als werknemer geacht altijd bereikbaar te zijn - ook thuis. Het is daarom helemaal niet vreemd dat je dan ook - zeker in tijden van verliefdheid - op je werk soms een berichtje verstuurt."
VDB Almedeon is inmiddels overgenomen en de voormalig directeur is met pensioen. Tijdens de rechtszaak werd het bedrijf vertegenwoordigd door Van Riel & Feyli advocaten uit Oisterwijk. Advocaat Sander van Riel noemt het vonnis van de kantonrechter 'een interessante uitspraak, die de vraag oproept waar de grens tussen werk en privé ligt'.
ServerToch vindt Van Riel dat de rechter tot een 'redelijkheidsoordeel' is gekomen, waarbij alle omstandigheden hebben meegewogen. "De afdeling waar deze sales manager werkte draaide niet goed en dat heeft ook een rol gespeeld." Volgens de advocaat werden de WhatsApp-berichten bij toeval op de server van het bedrijf gevonden, omdat de man daarop een back up had gezet. "Die berichten logen er niet om en pasten niet bij de functie, bij het visitiekaartje wat je in die rol voor het bedrijf moet zijn", aldus Van Riel.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.