Video

Ook na brand scholen tijdens jaarwisseling geen vuurwerkverbod in Uden

27 november 2015 om 12:07 • Aangepast 21 november 2020 om 14:28
nl
In Uden komen geen vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling. Dat heeft burgemeester Henk Hellegers vrijdagochtend gezegd tegen Omroep Brabant. De beslissing is opvallend, want dit jaar pleitte Hellegers nog voor een landelijke vuurwerkverbod. Dat deed hij nadat een grote brand de basisscholen De Brinck en Jan Bluyssen in Uden tijdens de afgelopen jaarwisseling volledig in de as legde
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Hellegers blijft bij zijn standpunt dat er in heel Nederland een vuurwerkverbod zou moeten komen. Dit betekent één centrale plek in elke gemeente waar vuurwerk mag worden afgestoken. Vuurwerkvrij zones komen er in Uden echter niet.
“We hebben in Uden geen specifieke gebieden kunnen vinden die extra kwetsbaar zijn of waar de overlast als gevolg van vuurwerk extra groot is”, legt de burgemeester uit. “En dan blijft een maatregel als vuurwerkvrije zones vrij willekeurig.” Volgens hem zijn er ook geen verzoeken gekomen van inwoners om dergelijke gebieden in te stellen.
LEES OOK: 'Landelijk vuurwerkverbod over vijf jaar', burgemeester Uden wil al snel vuurwerkvrije zones
Overleg met ziekenhuisOnlangs heeft Hellegers overleg gehad met onder meer ziekenhuis Bernhoven in Uden over een vuurwerkverbod daar in de buurt. Het ziekenhuis gaf volgens hem echter aan geen 'overdreven last te hebben van vuurwerk'.
Net als vorig jaar zal er in Uden volgens de burgemeester wel extra gecontroleerd worden op vuurwerkoverlast voor en tijdens de jaarwisseling. "De vuurwerklijn waar mensen overlast kunnen melden is hiervoor heel belangrijk. We zetten extra BOA's (Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren) in om meldingen die hierop binnenkomen te controleren. En zoals altijd is ook de politie tijdens de jaarwisseling extra alert."
Wel verbod in andere gemeenten In zeker vier gemeenten in Brabant mag tijdens de jaarwisseling op bepaalde plekken geen vuurwerk worden afgestoken. Dit zijn: Bergeijk, Steenbergen, Goirle en Geertruidenberg. Zo blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad.
In Geertruidenberg moet het verbod gaan gelden voor de Markt en directe omgeving. De gemeente is bang voor schade aan de cultuurhistorische panden daar door het vuurwerk. Omwonenden zijn per brief gevraagd wat ze van een vuurwerkverbod op die plek vinden. Over twee weken neemt Geertruidenberg een definitief besluit, na een inventarisatie van de reacties.
De gemeenten Tilburg en Sint-Michielsgestel moeten volgens het onderzoek nog een beslissing nemen over een vuurwerkverbod. Volgens de krant stellen steeds meer gemeenten in Nederland vuurwerkvrije zones in. Zo komen in zeker 56 gemeenten dit soort zones. Tegen 33 gemeenten vorig jaar.
Tolerantie verdwijnt“Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk'', zegt Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag in de krant. Nederlanders zijn het volgens haar ‘zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan’. Je moet volgens haar ‘op 31 december veilig met je kind over straat kunnen’.
281 van de 393 gemeenten deden mee aan het onderzoek mee. In geen enkele gemeente gaat een totaal vuuwerkverbod gelden. In de 56 gemeenten waar een vuurwerkverbod komt, mag tijdens de jaarwisseling vooral rond verzorgingshuizen, kinderboerderijen en scholen niets worden afgestoken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.