Stedelingen voelen zich net zo veilig als mensen op het platteland

27 november 2015 om 08:44
nl
Stedelingen voelen zich net zo veilig als mensen op het platteland. Dorpelingen zijn ongeveer net zo vaak slachtoffer van criminaliteit als mensen uit steden. Tien jaar geleden waren de verschillen veel groter. Alleen Amsterdammers voelen zich nog steeds een stuk onveiliger en zijn vaker slachtoffer van criminelen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Profielfoto van Nuiten Dennis
Geschreven door
Nuiten Dennis

In 2006 voelde bijvoorbeeld 55 procent van de inwoners van Den Haag zich onveilig terwijl dat in de huidige regio Zeeland-West-Brabant om 40,2 procent van de mensen ging. In 2014 voelde 39,2 procent van de inwoners van de hofstad zich nog onveilig tegenover 36 procent van de mensen in Zeeland-West-Brabant.
Daling slachtoffers criminaliteitHet aantal mensen in de regio Zeeland-West-Brabant dat slachtoffer is geworden van criminaliteit is gedaald van 23,4 procent in 2006 naar 18,7 procent in 2014. Ook het aantal mensen dat zich onveilig voelt, is gedaald. In 2006 ging het om 40,2 procent van de inwoners en vorig jaar om 36 procent.
In de regio Oost-Brabant daalde het aantal slachtoffer van criminaliteit van 22 naar 18,7 procent. Het aantal mensen dat zich onveilig voelt, daalde van 40,5 naar 34,3 procent.
Oorzaken dalingHet is niet bekend wat de oorzaken van de dalingen precies zijn. Een van de verklaringen zou kunnen zijn dat burgers, bedrijven en overheden steeds betere beveiligingsmaatregelen nemen. Het gaat om onder meer cameratoezicht en inbraak- en autodiefstalpreventie. Daarnaast is in de loop der jaren steeds meer nadruk op de strafwet komen te liggen.
Verder speelt mogelijk de vergrijzing een rol: er zijn minder jongeren die relatief meer criminaliteit plegen dan ouderen. Die jongeren kunnen bovendien tegenwoordig op internet. Volgens onderzoekers zijn zij hierdoor mogelijk minder in de openbare ruimte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.