12.000 banen op de tocht bij TSN Thuiszorg, dat actief is in groot deel van Brabant

27 november 2015 om 13:09
Omroep Brabant
Omroep Brabant
TSN Thuiszorg in de problemen
1/2
De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. TSN nam begin dit jaar het merendeel van de huishoudelijke hulpen van het failliete Thebe in West- en Midden-Brabant over. In Noordoost-Brabant krijgen ongeveer 150 inwoners huishoudelijke verzorging van deze organisatie. In totaal werken 12.000 mensen bij TSN.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

TSN verkeert al langer in zwaar weer. Onder meer in Bergen op Zoom en Steenbergen werden er al huishoudelijke hulpen op straat gezet.
Mail gekregenHet personeel van TSN heeft een mail gekregen met uitleg over de financiële problemen. Vanaf maandag zal er een bewindvoerder aan het werk zijn. De huishoudelijke hulp blijft voorlopig gewoon doorgaan.
TSN zegt in de mail de lage tarieven van gemeentes niet langer vol te kunnen houden. "Deze stap is onvermijdelijk", schrijft het bedrijf.
FNV: komt door bezuinigingenVakbond FNV geeft de bezuinigingen de schuld van de problemen bij TSN. "Het kabinet schrapte zo'n 40 procent van het budget en maakt gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Die korten vaak nog meer, besteden veel te laag aan of schaffen de thuiszorg deels af", zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk.
De SP wil dat er een noodplan komt om te voorkomen dat TSN Thuiszorg failliet gaat. "Het noodplan moet garanderen dat tienduizenden cliënten van TSN hun vaste gezicht niet verliezen'', zegt Tweede Kamerlid Renske Leijten.
'Direct ingrijpen'Ook de cliëntenorganisatie NPCF wil direct ingrijpen. De NPCF zegt dat 40.000 cliënten worden getroffen door de financiële problemen bij TSN Thuiszorg. "Ze hebben die thuiszorg niet voor niets. Ze hebben er recht op en ze hebben het nodig. We vinden dat de zorg voor hen moet worden gegarandeerd. We roepen de brancheverenigingen Actiz en BTN op de thuiszorg over te nemen. Onmiddellijk. Per direct."
Vakbond CNV Zorg& Welzijn vreest een nieuwe grote ontslagronde bij TSN. "Wij maken ons grote zorgen. Als het uitstel van betaling leidt tot een faillissement, zou dat dramatisch zijn", zegt voorzitter Suzanne Kruizinga.
Actie in Den BoschThuiszorgmedewerkers van TSN voerden in september nog actie in Den Bosch, vanwege bezuinigingen op de thuiszorg.
Volgens de gemeente Oss zijn de problemen voor TSN ontstaan, omdat veel gemeenten in andere regio’s  in het land  hun huishoudelijke hulp niet van TSN inkopen. In onze regio is dat niet het geval. TSN heeft aangegeven blij te zijn met de contracten in de regio Oss.

Wachten op privacy instellingen...