Genoeg mestfabrieken in Brabant, dus geen nieuwe plannen nodig

27 november 2015 om 14:51
Er zijn voorlopig in Brabant genoeg mestfabrieken om te voldoen aan de eisen van het Rijk. Dat stelt de provincie in een nota over het mestbeleid in Brabant. Dat betekent dat de deur voor nieuwe initiatieven voor mestverwerking voorlopig dicht is.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Dit jaar moeten boeren in Oost-Brabant de helft van hun mestoverschot verwerken. In West-Brabant is dat 10 procent.
Eisen aangescherptDie eisen zullen de komende tijd wel aanscherpt worden, maar niet drastisch, zo verwacht de provincie. Daarom zou Brabant voorlopig door kunnen met de capaciteit die er nu is. Lopende aanvragen, zoals die voor mestfabriek MACE in Landhorst, worden nog wel afgehandeld.
De komende maanden gaat de provincie met betrokkenen praten over wat er in de verdere toekomst moet gebeuren. Uitgangspunt daarbij is voor de provincie dat voldoende mestverwerking de boeren in veedichte gebieden niet de ruimte moet geven voor nog meer dieren. Boerenorganisatie ZLTO is het met die stellingname niet eens. "De discussie moet niet verengd worden tot het tellen van staarten", aldus voorzitter Hans Huijbers.
Geen grootschalige mestverwerking op plattelandDe provincie vindt verder dat grootschalige mestverwerking niet op het platteland thuishoort. Boeren kunnen nog wel een vergunning krijgen voor kleinschalige mestverwerking op hun eigen erf.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...