Piet niet meer door de schoorsteen, grotere kans op schoorsteenbrand

27 november 2015 om 16:33 • Aangepast 21 november 2020 om 14:27
nl
Fijn die hunebedsteen. Hoeven de pieten niet meer door de schoorsteen. Toch heeft het ook een nadeel. Omdat de pieten niet meer door de schoorsteen glijden, blijft deze vies en ontstaan er gemakkelijker schoorsteenbranden. In Brabant meer dan in welke provincie dan ook.
Profielfoto van Rippe Hessel
Geschreven door
Rippe Hessel

Ruim 350 keer per jaar moet de brandweer in Brabant uitrukken voor een schoorsteenbrand. Landelijk schommelen de cijfers hiervoor al jaren tussen de 1500 en 2000. Dat is negen branden per dag.
Zeer brandbare teerachtige laagEen schoorsteenbrand ontstaat doordat onverbrande deeltjes op de wand van het rookkanaal tijdens het stoken een zeer brandbare, teerachtige laag vormen die in brand vliegt. Ook is er kans op koolmonoxidevergiftiging door een verstopte schoorsteen.

Wachten op privacy instellingen...

De brandweer adviseert daarom om minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Gebruik je de open haard veel, doe het dan twee keer per jaar.
Vegen op het pakHet maakt de kans op een schoorsteenbrand niet alleen aanzienlijk kleiner, het is voor pieten ook fijn. Want zwarte vegen op je gezicht is één, maar op je pietenpak is wat anders. Waspiet heeft er zijn handen vol aan.
De pieten die door de schoorsteen komen, zullen je dankbaar zijn. Niet allemaal. Want veel komen gewoon door de deur. Dankzij de Hunebedsteen. Hoewel…

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.