Historische documenten na bijna zes eeuwen terug in Breda

27 november 2015 om 15:46
Het Stadsarchief Breda is sinds vrijdagmiddag twee bijzondere historische stukken rijker. Het gaat om twee documenten die Johanna van Polanen, echtgenote van Engelbrecht I van Nassau in de veertiende eeuw heeft gestuurd naar de toenmalige paus Eugenius IV in Rome. De stukken zijn door het Vaticaans Archief gedigitaliseerd.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Johanna van Polanen liet tussen 1428 en 1440 de Wendelinuskapel bouwen ook wel bekend als de Waalse Kerk. In een document, van 27 augustus 1440, staat te lezen dat Johanna de wens koesterde om achter deze kapel een klooster voor mannen te stichten.
Op 10 september van dat jaar doet ze een verzoek tot de paus. Ze wil dat mensen die de kapel bezoeken om boete te doen en vergeving willen en bijdragen aan de verbouwing en beheer van de kapel een aflaat krijgen van twee jaar.
Tweede verzoek aan pausOp 11 september 1443 doet Johanna opnieuw een verzoek aan de paus. Daarin staat dat ze met de bouw van het klooster begonnen is. Ze vraagt de paus, om alle christenen die de kerk of kapel bezoeken op de feestdag van de heilige Wendelinus of tijdens andere feestdagen en bijdragen aan de bouw, een aflaat van zeven jaar te verlenen.
Na Johanna's overlijden op 15 mei 1445 beëindigde haar zoon, Jan van Nassau de bouwactiviteiten van het kloostercomplex. In 1535 kwam het complex met kerk toe aan de Bredase begijnengemeenschap, die op verzoek van Hendrik III van Naussau haar middeleeuwse Begijnhof verliet.

Wachten op privacy instellingen...