Someren-Heide helemaal klaar met dagenlange brand: 'Krijgen we geen leukemie?'

SOMEREN - Inwoners van Someren zijn het zat: de brand bij recyclingbedrijf Van den Hoogen in Someren-Heide duurt nu al meer dan drie dagen en is nog steeds niet uit. Die boosheid kwam ook dinsdagavond goed naar voren in een bewonersbijeenkomst, die werd ingelast naar aanleiding van het draaien van de wind. Een derde bijeenkomst alweer. “De rook hangt op mijn oprit en ik kan niet ademen als ik mijn huis in wil. Dat vind ik onverteerbaar”, zei één van de bewoners.
Het is niet alleen bloedheet bij de brand, maar ook bij de bewonersbijeenkomst (de derde in drie dagen tijd dus) liep de temperatuur hoog op. Dorpelingen hebben last van de ongemakken die de brand met zich meebrengt. “Mijn kinderen slapen nu al elders. Als jij zegt dat het nog maar een week duurt dan betekent dat ik in totaal anderhalve week niet kan werken”, vertelde een boze vader.

LEES OOK: 'Brand in Someren-Heide kan nog week duren'

Behalve lasten zijn er ook veel zorgen. Zijn de stoffen die bij de brand zijn vrijgekomen schadelijk of niet, vragen bewoners zich af. Er zijn volgens de gemeente geen waarden gemeten die schadelijk zijn. Ook de roetdeeltjes die op grond zijn terechtgekomen, zijn volgens de gemeente ongevaarlijk.

Maar inwoners van het dorp twijfelen daaraan. “U zegt dat het niet schadelijk is. Nou dan zetten wij een camper neer bij de brand en dan mag u daar slapen”, stelt een andere bewoner aan burgemeester Veltman voor. “Dan mag u daar de hele nacht slapen en dan wil ik u de volgende ochtend wel spreken.” Een voorstel waar de zaal wel wat in zag.

'Krijgen we geen leukemie?'
De gemeente doet, sinds de brand zaterdagnacht begon, continu metingen. Volgens Someren zijn daar geen waarden gemeten die verontrustend zijn. “Met die metingen die jullie nu doen, is dat ook een garantie dat wij over één of twee jaar geen leukemie krijgen?”, vroeg een bewoner. “Een garantie kunnen we nooit afgeven”, reageerde de burgemeester. Een antwoord dat op veel gehoon uit de zaal kon rekenen.

Het wantrouwen is groot richting de gemeente. “Ze hebben het veel over hopen en denken en zich laten informeren, maar het komt vooral amateuristisch over.” Een buurtbewoonster vult aan: “Het zijn alleen maar smoesjes. Ik heb geen vertrouwen meer in dit bestuur.”Geen risico nemen
In de nacht van dinsdag op woensdag is de wind gedraaid richting Someren-Heide. Woensdagochtend blijkt dat veel bewoners van Someren-Heide hun spullen hebben gepakt en zijn vertrokken, omdat ze niet in de rook willen zitten en geen risico's willen nemen.