Gemeenten laten miljoenen aan subsidie hulpbehoevende ouderen liggen

29 november 2015 om 10:58
nl
Brabantse gemeenten maken nauwelijks gebruik van een subsidieregeling van het Rijk waarmee ze hulpbehoevende ouderen kunnen helpen om de huishoudelijke hulp te betalen. Ze laten daardoor miljoenen euro's liggen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant en KBO-Brabant.
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

Vanaf maandag begint de Week van de Ouderenzorg bij Omroep Brabant. Tijdens deze week zoeken we samen met het publiek uit wat er allemaal goed is geregeld in de ouderenzorg én wat er beter kan. Om te beginnen het aanvragen en benutten van potjes met geld uit Den Haag.
Geld niet uitgegevenDoor de bezuinigingen in de zorg verliezen veel ouderen hun broodnodige hulp in het huishouden. En thuiszorgmedewerkers komen op straat te staan. Met deze subsidie, de Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT), zouden gemeenten dat dit jaar én volgend jaar kunnen voorkomen.
De HHT houdt in dat gemeenten bij het Rijk geld kunnen aanvragen. Met dat geld kunnen ze korting regelen op het uurtarief van de huishoudelijke hulp. Maar 25 Brabantse gemeenten hebben nog geen tien procent van dat geld uitgegeven. Bij ons Poetsmeldpunt kun je zien hoeveel geld een gemeente heeft gekregen en hoeveel daarvan is uitgegeven.
GelukMevrouw Severijnen uit Terheijden heeft geluk. Terheijden valt onder de gemeente Drimmelen. En die gemeente heeft de subsidie om huishoudelijke hulp betaalbaar te houden toevallig wél goed benut. Zij betaalt nu zelf drie euro per uur voor haar huishoudelijke hulp. De rest betaalt de gemeente, met geld uit het Haagse potje. "Betalen is nooit leuk, maar de hulp mag ik houden en dat is natuurlijk wel heel fijn", vertelt Severijnen.
Drie gemeenten - Werkendam, Aalburg en Woudrichem - hebben de subsidie niet eens aangevraagd. Met z'n drieën laten deze gemeenten alleen al twee ton liggen. "Zonde, want met dat geld hadden ze een hoop ouderen kunnen helpen", vindt jurist Marieke Pette van KBO-Brabant.
Reactie gemeente Woudrichem"Wij hebben die toelage niet aangevraagd, omdat we als gemeente niet voldoen aan de criteria", zegt wethouder Paula Jorritsma van Woudrichem daar over. "Wij hebben niet bezuinigd op de huishoudelijke hulp, maar het gelaten zoals het was. We wilden de zorg voor onze inwoners op hetzelfde peil houden."
Maar dat klopt niet. Jorritsma gaat - net als haar ambtgenoten in Werkendam en Aalburg - voorbij aan een belangrijk aspect van deze regeling. Pette: "Het mooie van deze subsidie is namelijk dat je die ook kunt gebruiken om mensen die eerst bijvoorbeeld nog geen hulp kregen, die nu wel te geven."
Eigen boontjes doppenWie nu in een gemeente woont waar de subsidie goed is geregeld, zoals mevrouw Severijnen, heeft overigens niet al te veel redenen om te juichen. Per 1 januari 2017 wordt ook deze subsidieregeling namelijk afgeschaft. En dan zullen alle hulpbehoevende ouderen echt hun eigen boontjes moeten doppen. "Maar dat zien we dan wel weer", zegt een nuchtere mevrouw Severijnen.
We hebben in kaart gebracht wat de regelingen voor huishoudelijke hulp zijn in alle Brabantse gemeenten. De verschillen zijn te bekijken bij ons Poetsmeldpunt en blijken enorm.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.