Video

Kerktoren Hilvarenbeek na restauratie nog schever

27 november 2015 om 18:23
nl
Een heleboel scheve gezichten in Hilvarenbeek. De spits van de eeuwenoude Sint Petruskerk in het dorp staat scheef. Dat stond hij al, maar na de restauratie is hij nog schever.
Profielfoto van Struijs Hannelore
Geschreven door
Struijs Hannelore

Zeker vanuit de Gelderstraat is het goed te zien. De spits wijkt af naar links en staat dus meer met de toren naar het Vrijthof toe.
Nog scheverDe spits heeft volgens Leo Lamers altijd al scheef gestaan, maar niet zo scheef als nu. Lamers is van het onderhoud en beheer van het kerkgebouw, was betrokken bij eerdere restauraties en de gemeente vroeg hem bij deze restauratie ook om advies.
"Vanaf 1640 is er wind omheen gewaaid, de wind gaat er namelijk nooit recht op", vertelt Lamers. "Ik denk dat de torenspits daarom wat vervormd is. Na de restauratie van het kruis, de haan en de bol is de bovenkant er denk ik verkeerd opgezet. Honderdtachtig graden anders dan in het verleden."
Uit de steigersDe hele toren staat op het moment in de steigers. De kerk is eigendom van de gemeente en die wil eerst bekijken hoe de kerk eruit ziet zonder steigers. Komende maandag breken ze die af. De oplossing is volgens Lamers simpel. Je hebt er geen steiger voor nodig, wel een hijskraan: "In mijn ogen is het gewoon opnieuw eraf pakken, honderdtachtig graden draaien en dan staat hij weer goed."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.