Verrassende wending in zaak-Hooge Zwaluwe: verdachten bloedbad op vrije voeten

HOOGE ZWALUWE - Een opmerkelijke wending in de strafzaak rondom het bloedbad in Hooge Zwaluwe, vorig jaar. Vier van de zes verdachten van de dubbele moord in het vakantiehuisje komen 30 november onder voorwaarden vrij. Twee anderen worden naar Belgiƫ gestuurd om daar een eerdere opgelegde straf uit te zitten. Dat is donderdag bekendgemaakt. Volgens de rechtbank in Breda hebben de Belgische verdachten lang genoeg in voorarrest gezeten.
De voorlopige vrijlating valt vermoedelijk slecht bij het Openbaar Ministerie. Officier van Justitie (OvJ) Paul Emmen heeft op alle zittingen laten weten niets te zien in een eventuele vrijlating van de Belgen, omdat het risico op vergelding te groot zou zijn.

Voorwaarden
Dat ziet de rechtbank kennelijk anders. Na de reconstructie op 27 november komen de vermeende ripdealers in afwachting van hun proces op vrije voeten.

Ze moeten zich wel houden aan een aantal voorwaarden. Zo moeten ze in de buurt van hun woonadres blijven en moeten ze zich wekelijks melden bij de reclassering. De schorsing van het voorarrest duurt tot de inhoudelijke behandeling. De bedoeling is dat die volgend jaar is.

ZIE OOK: Dubbele moordzaak in Hooge Zwaluwe: wie is wie?

Wekelijks melden
De voorlopige hechtenis van verdachte Youssef C. wordt opgeheven wegens het ontbreken van voldoende ernstige bezwaren. Van Roy O., Ghalid T. en Mohammed L. wordt de voorlopige hechtenis voor onbepaalde tijd geschorst, omdat er persoonlijke omstandigheden spelen.

Voor twee van de verdachten houdt de schorsing van het voorarrestniet in dat ze op vrije voeten komen. Hoofdverdachte Samir T. en Michel H. zullen aan België worden uitgeleverd, waar ze nog moeten zitten voor andere drugsmisdrijven.

ZIE OOK: Liet Brian Dalfour een nepagente achter? Getuige meldde zich in moordzaak Hooge Zwaluwe

Bloedbad
Bij de wilde schietpartij in het vakantiehuisje werden Brian Dalfour, toenmalig voorman van motorclub No Surrender, en Muljaim Nadzak uit Macedonië op brute wijze vermoord. Dat gebeurde na een ripdeal, waarbij criminelen geld of drugs van elkaar stelen. In totaal zitten daarom vijf
Belgen en een Nederlander vast.

Justitie gaat ervan uit dat de twee Nederlanders zijn doodgeschoten door zeker vijf Antwerpse drugscriminelen die vijftien kilo cocaïne van hen wilden kopen. Daarmee was een bedrag van 390.000 euro gemoeid. Het geld is na de schietpartij nooit meer teruggevonden.

ZIE OOK: Galid T. liet broer voor dood achter en vluchtte met een schotwond uit vakantiehuisje Hooge Zwaluwe

Reconstructie
12 januari is er weer een tussentijdse zitting, begin april opnieuw en het inhoudelijke proces volgt op zijn vroegst komende zomer.

Op 27 november komt er een reconstructie van de gebeurtenissen in het vakantiehuisje. Op die manier moet duidelijk worden wie die bewuste dag de fatale schoten loste.

Er komt bovendien nog een schouw. Dat is een zitting buiten de rechtbank. Pers en publiek mogen deze zitting niet bijwonen. De raadslieden mogen de zaak wel bijwonen.

Alles over de dubbele moord in Hooge Zwaluwe lees je op onze speciale themapagina: omroepbrabant.nl/moordhoogezwaluwe