‘Ik was niet in dat huisje’, Youssef C. vandaag al naar huis 'wegens gebrek bewijs' in zaak-Dalfour

BREDA - Het Openbaar Ministerie heeft onvoldoende bewijs dat Youssef C. een rol heeft gespeeld in de brute moord op No Surrender-kopstuk Brian Dalfour en beroepscrimineel Muljaim Nadzak. Dat zegt advocaat Johan Mühren tegen Omroep Brabant op basis van het strafdossier. C. wordt later vandaag vrijgelaten. “Terecht, want hij is ten onrechte van deze zware feiten beschuldigd”, aldus de raadsman.
Vier van de zes verdachten van de dubbele moord in Hooge Zwaluwe, in oktober vorig jaar, komen op 30 november onder voorwaarden vrij, besloot de rechtbank in Breda donderdag.

ZIE OOK: Dubbele moordzaak in Hooge Zwaluwe: wie is wie?

Voortvluchtig
Youssef C. was een van de laatste verdachten die werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid. C., een bekende drugscrimineel uit Antwerpen, hield zich maandenlang schuil voor de autoriteiten, maar werd na tactisch recherchewerk alsnog opgepakt. “Maar het feit dat de rechter in dit stadium al zegt dat er te weinig bewijs tegen hem ligt, geeft al aan dat mijn cliënt geen enkele rol in het gebeuren heeft gespeeld.”

Bij een ontmoeting tussen Belgische en Nederlandse criminelen werden No Surrender-captain Brian Dalfour en de in het milieu bekende crimineel Muljaim Nadzak doodgeschoten. In totaal zitten daarom vijf Belgen en een Nederlander vast. Kringen rondom de verdachten beweren dat zowel de groep Nederlanders als de groep Belgen de tegenpartij wilde beroven.

'Niet bij reconstructie aanwezig'
Op 27 november is er een reconstructie in het vakantiehuisje die moet uitwijzen wat er precies is gebeurd en wie Dalfour en Nadzak heeft doodgeschoten. “Ik heb de rechter-commissaris laten weten dat C. daar niet bij zal zijn, omdat hij niet kan vertellen wat daar is gebeurd.”

ZIE OOK: Galid T. liet broer voor dood achter en vluchtte met een schotwond uit vakantiehuisje Hooge Zwaluwe

'Geen lijken gezien'
C. ontkent dat hij op het moment van de drugsdeal in het vakantiehuisje is geweest. “Ik heb geen schietpartij gezien. Niets, geen lijken, niemand. Ik weet dat mijn kameraden geen rippers zijn. Zij zitten onschuldig in de gevangenis”, zei hij eerder tegen misdaadblog Vlinderscrime.

Na de schietpartij in het afgelegen huisje in de polder werd Roy O. , de enige Nederlandse verdachte, gewond afgezet in de Merodelaan in Breda. Op hetzelfde moment werd Samir T. met een schotwond gedropt bij een ziekenhuis in de regio. Justitie gaat ervan uit dat hij de fatale schoten heeft gelost, maar heeft daar nog geen bewijs voor.