Afscheid van SP-icoon Jan Marijnissen uit Oss, 'We hebben toch wat neergezet'

28 november 2015 om 07:45
nl
Leden van de Socialistische Partij hebben zaterdag in Utrecht afscheid genomen van partijvoorzitter Jan Marijnissen. De 63-jarige Ossenaar geeft het stokje na 27 jaar definitief over aan zijn opvolger Ron Meyer.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Voor het voorzitterschap waren twee kandidaten in de running. Het ging om Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen en vakbondsbestuurder Ron Meyer, die tevens SP-afdelingsvoorzitter in Heerlen is. Na een stemming kwam Meyer als opvolger van Jan Marijnissen.
Jan, zoals velen Marijnissen amicaal noemen, stond aan de wieg van de SP in Nederland. Onder zijn leiding groeide de kleine marxistische communistische partij uit tot een landelijke beweging.
LEES OOK: Jan Marijnissen (SP): 'Ik heb het wel gezien'
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=JxAYj3uLCcc]
Partij groeit flinkDe SP viel vanaf 1972 op door het voeren van acties en het verzet tegen de politieke situatie. Het activisme, dat begon in Oss, bleef en de partij groeide in de jaren tachtig flink door. In 1986 waren er zo'n veertig raadsleden, in 1994 126.
In 1988 werd Marijnissen als partijvoorzitter de drijvende kracht achter de partij. Hij zat zeventien jaar in de gemeenteraad van Oss. In mei 1994 kwamen hij en Remi Poppe voor de SP in de Tweede Kamer. Daar was Marijnissen zestien jaar actief.
[tweet:body:https://twitter.com/AlexandraB66/status/670546250912161793]LEES OOK: Jan Marijnissen in afscheidsinterview vooral verdrietig over aanslagen Parijs
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=l3IgUOpZ7Qo]
Monsterzege bij verkiezingenOnder zijn bezielende leiding behaalde de SP in 2006 liefst 25 Kamerzetels. Daarmee werd de Socialistische Partij de derde partij van het land. Toch leidde dat niet tot kabinetsdeelname. Het CDA koos voor PvdA en ChristenUnie.
In juni 2008 stopte Marijnissen als fractievoorzitter en in 2010 verliet hij de Tweede Kamer. Maar hij bleef partijvoorzitter. Tegenwoordig is Emile Roemer uit Boxmeer de politiek leider van de partij. Hij volgde in 2010 Agnes Kant op.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=qQyKWQ2vgus]
'Volgende stap is meeregeren'De SP heeft nu vijftien Tweede Kamerzetels, negen in de Senaat en twee in het Europees Parlement. "We staan er momenteel goed voor. De volgende stap is ook echt meeregeren", zei Marijnissen eerder deze week tegen Omroep Brabant.
Marijnissen zal geen deel meer uitmaken van een regerende SP-fractie. Desalniettemin is hij trots op wat hij heeft bereikt. De goede naam, de totstandkoming van de partij. De SP zit daarnaast in veertig gemeenten in het college van B en W. "Met 42-duizend leden hebben we toch wat neergezet."
LEES OOK: Jan Marijnissen stopt: 'Eigenlijk ben ik wel opgelucht'
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=-9D54q4yftE]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.