PSV-directeur Gerbrands tegen Spaanse justitie: ‘Zoek het zelf maar uit. Wij werken niet mee’

EINDHOVEN - "Er is al gesproken met de supporters en er zijn stadionverboden uitgedeeld. Dubbel berechten doen wij niet, dus zoek het zelf maar uit. Wij werken niet mee." Dat zegt PSV-directeur Toon Gerbrands als reactie op het feit dat PSV niet meewerkt aan het Spaanse strafrechtelijke onderzoek. Vorig seizoen waren Eindhovense supporters betrokken bij de vernedering van bedelaars in Madrid. "Als Spanje iets had gewild, hadden ze toen moeten komen."
De beelden gingen de wereld over en er werd tot ver buiten onze landgrenzen met afschuw gereageerd. PSV heeft de acties meteen veroordeeld en toegezegd medewerking te verlenen aan justitie in Spanje. "Er kwam alleen niets. Geen verzoeken. Toen zijn we zelf aan de slag gegaan om misdragende supporters op te sporen. Dat lukte en meerdere stadionverboden werden uitgedeeld."

'Leiderschap is ergens voor staan'
Vraag blijft: kun je dat maken? "Ja", zegt Gerbrands resoluut. "Ik neem de verantwoordelijkheid. Ze kunnen bij mij terecht en niet bij de supporters. Leiderschap betekent beslissingen nemen en ergens voor staan. Ik ben geen onderdeel van politiek spel. Er zijn grenzen en die morele grens is nu bereikt."

Volgens Gerbrands is het overduidelijk dat de Spaanse justitie juist nu met het verzoek komt. "Wij moeten daar over een paar weken heen en nu komt dat verzoek. Toen wilden zij het niet. We hebben echt alles gedaan, zelfs in Nederland met leden van het kabinet gesproken."


23 november opnieuw in Madrid
Op 23 november speelt PSV weer tegen Atletico Madrid. "Onze supporters komen waarschijnlijk weer op dat plein terecht. Als ze verkeerde dingen doen, dan worden ze opgepakt. Dan heeft justitie alle mogelijkheden om ze daar te vervolgen. Ik ga er vanuit dat het nu niet meer gebeurt."