'Meisje uit Heesch (16) naar België ontvoerd voor jihadhuwelijk'

DEN BOSCH - Een meisje van zestien uit Heesch is deze zomer twee maanden vastgehouden in België en in die periode volgens het islamitisch recht getrouwd. De man met wie ze in het huwelijk zou zijn getreden, heeft haar ook ontvoerd. Dit meldt het Brabants Dagblad.
In de krant staat verder dat de verdachte, een 38-jarige Amerikaan, het meisje zou hebben voorbereid op een vertrek naar Syrië. Mr Verbeek, zijn advocaat, zegt dat zijn cliënt alles wat hem ten laste is gelegd, ontkent.

Vrijheidsberoving en mishandeling
De woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Bosch kon amper ingaan op de zaak, omdat het onderzoek nog loopt. Zij zegt dat er formeel sprake is van het met geweld onttrekken van het meisje aan het ouderlijk gezag, wederrechtelijke vrijheidsberoving én zware mishandeling.
 
“Zo luidt inderdaad de beschuldiging”, beaamt Verbeek. Inhoudelijk wil hij niet reageren op wat het Openbaar Ministerie de Amerikaan verwijt. Verbeek bevestigt dat hij vergeefs heeft geprobeerd zijn cliënt vrij te krijgen. De verdachte zit sinds augustus vast.

Verhoor vier getuigen
De rechtbank, die zich dinsdagmorgen in een eerste pro-formazitting over deze zaak boog, ging wel in op een ander verzoek van Verbeek. De raadsman wilde dat het meisje door de rechter-commissaris zou worden verhoord. Dit gebeurt op 10 januari. Op die dag zullen ook drie andere getuigen aan de tand worden gevoeld.