Onderzoek Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG): 'Wietteelt moet uit illegale circuit'

30 november 2015 om 13:30
nl
De teelt van cannabis moet uit het illegale circuit. Dat is de conclusie van een werkgroep die namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoek deed naar de problemen door de wietteelt. De burgemeesters van onder meer de gemeente Breda, Helmond, Roosendaal en Valkenswaard zaten in deze commissie. Het rapport is gepresenteerd, maar de Volkskrant heeft het al ingezien.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De hennepteelt moet volgens de werkgroep worden gereguleerd zodat de overheid greep kan houden op de verkoop, gebruik en productie. Hennepkwekerijen oprollen lost volgens de werkgroep de problemen niet op.
'Onhoudbare toestand'In het rapport staat volgens de Volkskrant dat er een ‘onhoudbare toestand is ontstaan’. Een situatie waarin ‘lokale bestuurder grote maatschappelijke problemen ervaren’. Het rapport is volgens de krant ‘de meest serieuze poging tot nu toe om een eind te maken aan het veel bekritiseerde gedoogbeleid’.
De werkgroep, zo meldt de gemeente Breda desgevraagd, adviseert verkooppunten kleinschalig te laten zijn voor de lokale markt. Ze verwijst verder naar een voorstel dat in het rapport wordt geopperd om ‘eerst een aantal gemeenten met vormen van gelegaliseerde teelt te laten experimenteren’.
Rob van GijzelIets waarvoor met name burgemeester Rob van Gijzel van de gemeente Eindhoven zich al langere tijd hard maakt. De gemeente Eindhoven laat in een reactie weten dat het onderzoek van de VNG een uitstekende handreiking is voor een adequaat softdrugsbeleid.   Breda kent al coffeeshops die alleen toegankelijk zijn voor ingezetenen. Dat zou ook goed kunnen passen binnen zo'n experiment met een volledig gereguleerde cannabisketen, aldus de gemeente.
Ondertussen onderzoekt de Nijmeegse hoogleraar Piet Hein van Kempen of internationale mensenrechten de gereguleerde teelt van hennep kunnen rechtvaardigen. Dit gebeurt op verzoek van onder meer de gemeente Eindhoven. Ook Breda en Tilburg hebben bereidheid getoond mee te  betalen aan het onderzoek. De werkgroep van de VNG roept op internationale verdragen breder te interpreteren.  
Geen enkele ruimteIn mei vonden voorstanders van gereguleerde teelt de Tweede Kamer nog op hun weg. Een meerderheid van de Kamer steunde toen namelijk een motie van het CDA waarin het kabinet werd opgeroepen gemeenten geen enkele ruimte te geven om zelf wiet te telen.
Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, het VOC, is teleurgesteld in de werkgroep. De belangenclub is bang dat, na een strenge screening, het aantal coffeeshops sterk zal dalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.