Tilburger Dénis doet nieuwe oproep voor nierdonatie op Facebook, eerste reactie positief

30 november 2015 om 16:40
nl
"Hallo, mijn naam is Dénis, misschien kennen jullie mij nog van vorig jaar. Ik was die jongen die op zoek was naar een nier. Nou ja, dat ben ik nog steeds." Zo begint Dénis van Vliet uit Tilburg een nieuwe video die hij vrijdag op Facebook zette. Een jaar lang zocht hij naar een donornier. Hij kreeg meer dan honderd reacties, maar een geschikte donor zat er uiteindelijk niet tussen. Daarom postte hij afgelopen vrijdag een nieuwe oproep. En met succes.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Een vrouw van 24 jaar uit Breda reageerde meteen op de oproep en zegt dat ze haar nier wil afstaan. "Ze wilde al donor worden voordat ze mij kende. Een tattooshop in Rotterdam plaatste mijn oproep op Facebook en dat zag ze. Ze nam meteen contact met me op", zo vertelt een opgewekte Dénis.
Tussen hoop en vreesDe vorige serieuze donor bleek een andere bloedgroep te hebben en was daarom niet geschikt voor een snelle transplantatie. "Het kan wel, maar dat traject duurt erg lang. Dit meisje heeft dezelfde bloedgroep. En mogelijk kan het daardoor veel sneller."
Volgens Dénis volgen er nu uitgebreide tests om te kijken of de Bredase echt geschikt is. Dat maakt het allemaal erg spannend. "Zo leef ik al een jaar lang. Tussen hoop en vrees. Dat is erg vermoeiend."
'Alsof ik doorlopend een kater heb'De 37-jarige Tilburger werd een jaar geleden plotseling ziek. "Ik belandde toen in het ziekenhuis met hoge koorts. Voordat ik een nierziekte had, wist ik amper wat nieren deden." Inmiddels weet Van Vliet dat maar al te goed. Hij is doorlopend vermoeid. "Alsof ik de hele tijd een kater heb." Om de drie weken moet hij naar het ziekenhuis. Werken doet hij nog wel. Hoewel dat ook steeds lastiger is.
Met zijn oproep via social media, hoopt hij niet alleen een geschikte donor te vinden, maar ook dat mensen over het donorschap gaan nadenken. "Ik had me er eerlijk gezegd ook nooit mee bezig gehouden voordat ik ziek werd. Hopelijk krijgt het hierdoor wat meer aandacht. Dat het bij mensen in het systeem zit dat de mogelijkheid er is. Die educatieve rol wil ik graag op me nemen.
De komende week spreekt Van Vliet met de Bredase af. "Het lijkt een serieuze match te worden, maar dat is nu even afwachten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.