Klachten vliegverkeer Eindhoven Airport verdubbeld in derde kwartaal

30 november 2015 om 18:00
Het aantal klachten over het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport is in het derde kwartaal van 2015 bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Werd in 2014 bijna 4100 keer aan de bel getrokken, van juli tot en met september dit jaar steeg dit aantal naar ruim 7900. Vanuit Veldhoven en Wintelre werd het vaakst geklaagd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De meeste klachten hebben betrekking op de burgerluchtvaart. De andere klachten gaan over militaire vluchten. Het aantal klachten over die vliegbewegingen daalde juist in het derde kwartaal van 2015.
Het gros van de meldingen werd ingediend door zogeheten 'structurele melders'. Dit zijn mensen die ten minste 25 keer per kwartaal een klacht indienen. Twee van hen waren goed voor bijna achttienhonderd meldingen.
NachtrustVliegtuigen van de maatschappijen met een basis op Eindhoven Airport mogen vanaf volgend jaar niet later dan halftwaalf 's avonds landen. Dat besloot staatssecretaris Wilma Mansveld eind oktober.
Hiermee komt ze tegemoet aan een veelgehoorde klacht van omwonenden. Zij stellen dat late landingen ten koste gaan van hun nachtrust. Nu mogen de vliegtuigen van maatschappijen Transavia en Ryanair tot twaalf uur landen.
De actiegroep 'Geen vluchten na Elven' noemt de maatregelen om het aantal late avondvluchten op Eindhoven Airport te halveren een 'doekje voor het bloeden'.

Wachten op privacy instellingen...