Video

Wegen overstromen bij Werkendam, maar dat is precies de bedoeling

30 november 2015 om 21:58 • Aangepast 21 november 2020 om 14:25
nl
Het regent en waait al zo'n 24 uur hard in de provincie. Dat leverde een zware spits op en in het uiterste westen van Brabant steeg het water in Biesbosch razendsnel. Op sommige plekken sloeg het water over de weg. Maar dat hoort ook zo.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

"Dit is een nieuwe situatie. Hier is een groot ontpolderingsproject geweest", wijst boswachter Thomas van der Es vanaf de dijk bij Werkendam.
"Jarenlang hebben hier graafmachines rondgereden. Ruimte voor de Rivier is een groot project hier. Daardoor is het binnendijkse gebied buitendijks geworden. Dit soort wegen mag een aantal keer in de winter onder water staan. Dat geldt ook voor het aangrenzende lage poldergebied hier."

Wachten op privacy instellingen...

Gigantische deltaVoor de natuur is dit reuze interessant, vertelt Van der Es. "Je krijgt eigenlijk een gigantische delta door de kracht van het water."
Het heeft wel gevolgen voor de dieren. "Reeën, vossen, mollen en muizen heb ik vandaag allemaal voorbij zien zwemmen", knikt de boswachter.

Wachten op privacy instellingen...

Reigers hebben het gemakkelijk"Die zoeken nu hoge kades op en gaan rusten op terpen en polders die wel droog blijven. Dat is de strijd die ze hier aangaan met de kracht van het water en de wind. Zo hoort het."
Voor sommige vogels is het wel leuk. "Nu hebben de reigers een hele lollige dag. Want de mollen en muizen komen naar hen toe gezwommen. Normaal hebben de reigers het zwaarder."

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.