Zus Holleeder waarschuwde advocaat Jan-Hein Kuijpers voor haar broer: ‘Laat Willem niet in je huis’

30 november 2015 om 21:07 • Aangepast 21 november 2020 om 14:24
nl
Astrid Holleeder, de zus van topcrimineel Willem Holleeder, heeft advocaat Jan-Hein Kuijpers uit Den Bosch gewaarschuwd voor de meedogenloosheid van haar broer. Dat liet ze maandag weten tijdens haar getuigenverklaring in het hoger beroep van het omvangrijke liquidatieproces. Kuijpers was tot november 2008 de advocaat van de Amsterdamse topcrimineel.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Astrid nam zelf contact op met Kuijpers om hem te waarschuwen voor haar broer. “Pas op, laat Willem niet in je huis. Niets is wat het lijkt”, zo herhaalde ze haar waarschuwingen maandag in de rechtbank in Amsterdam. Dat meldt rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman op Twitter.
AfpersingsprocesKuijpers kwam als advocaat van Holleeder voor het eerst in de schijnwerpers. Hij verdedigde zijn cliënt in een hoger beroep van een afpersingsproces. Tijdens dat proces trok Kuijpers zich echter terug als raadsman van de Heineken-ontvoerder.
De aanleiding voor het terugtreden van Kuijpers was dat hij tijd tekort kwam, omdat op datzelfde moment een omvangrijk liquidatieproces plaatsvond waarin hij moest optreden. De Bosschenaar liet bij het terugtreden weten dat Holleeder altijd een beroep op hem kon doen als dat nodig zou zijn.

Wachten op privacy instellingen...

LiquidatieprocesDe zus van Holleeder schetste maandag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol een onthutsend beeld van diens handel en wandel in het criminele milieu, waarbij hij volgens haar zijn eigen familie net zo hard terroriseerde. Astrid Holleeder legde - soms snikkend - voor het eerst openbaar een getuigenis af over haar broer.
De moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006), waarvan Holleeder wordt verdacht, zijn ook onderdeel van het liquidatieproces. Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces, heeft het beeld geschetst dat Soerel en Holleeder leiders waren van de verantwoordelijke groep criminelen. Zij zouden over leven en dood hebben beschikt bij tegenstanders en slachtoffers van afpersing van de groep.

Wachten op privacy instellingen...

'Willem heeft geen vrienden'Astrid vertelde indringend over de terreur die Holleeder uitoefende bij niet alleen zijn criminele omgeving waar hij conflicten opstookte uit eigenbelang, maar ook bij zijn naasten. “Mijn broer heeft geen vrienden, hij heeft alleen potentiële slachtoffers. Het maakt niet uit hoe je met hem in contact komt, het loopt altijd verkeerd af.''
De angst zit diep. Volgens Astrid heeft Holleeder gezegd dat hij zelfmoord pleegt als hij levenslang krijgt, maar gelooft ze dat niet. “Hij gaat eerst ons vermoorden.'' Ze vreest dat haar broer iemand die in zijn invloedssfeer komt misschien zo gek kan krijgen. Ze denkt niet dat Holleeder nog vanuit zijn netwerk een aanslag kan organiseren. De in juni doodgeschoten Lucas Boom alias 'Puk' zou zijn laatste steunpilaar zijn geweest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.