Jeroen Bosch trekt dit jaar veel meer dan 1,2 miljoen bezoekers naar Den Bosch

DEN BOSCH - Het Jeroen Boschjaar heeft tot en met augustus in ieder geval 1,2 miljoen bezoekers naar Den Bosch getrokken. Dat aantal werd woensdagavond genoemd op een bijeenkomst in Den Bosch waar voor het eerst op het Jeroen Boschjaar werd teruggekeken. De cijfers tot en met december zijn pas begin volgend jaar duidelijk.
"Het heeft de verwachtingen overtroffen," zei de Bossche burgemeester Ton Rombouts woensdagavond. Hij had bij het maken van de plannen één miljoen bezoekers voor het hele jaar als doelstelling genoemd.

30.000 liter bier
Er waren ook nog andere cijfers, ook allemaal over de periode tot en met augustus. In die tijd zijn er ruim 12.000 Jeroen Bosch-servetten verkocht, 30.000 liter Jeroen Boschbier en van de oude, trouwe Jeroen Bosch-ansichtkaart gingen er meer dan 100.000 over de toonbank.

Alle publiciteit voor het Jeroen Boschjaar in kranten, tijdschriften, op radio en televisie had een waarde van 35 mljoen euro. Bij dit soort cijfers wordt berekend wat het gekost zou hebben als de organisatie zelf voor alle publiciteit had moeten betalen, bijvoorbeeld door advertenties te plaatsen.Populairder dan Amsterdam
Bij enquetes bleek bovendien dat de Jeroen Boschtentoonstelling in het Noordbrabants Museum enige tijd de belangrijkste reden was voor buitenlandse toeristen om naar Nederland te komen.Meestal wordt bij dat soort enquetes het antwoord 'Amsterdam' gegeven.

De terugblik woensdagavond ging niet alleen over cijfertjes. Burgemeester Rombouts én directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Musem vertelden dat door de expositie 'Visioenen van een Genie' de contacten met buitenlandse musea zijn verbeterd. Het is niet onwaarschijnlijk dat het Bossche museum in de komende jaren nog eens Jeroen Bosch-schilderijen van andere musea mag lenen; al zullen het er geen zeventien tegelijk meer zijn.

Nog een expositie
De Mooij wil in de komende jaren dan ook zeker nog eens een expositie over Jeroen Bosch organiseren.

De stichting Jeroen Bosch 500 wordt volgend jaar opgeheven. Aan het begin van de zomer is waarschijnlijk duidelijk hoe veel geld de stichting overhoudt. Dat stichting zou graag zien dat dat geld gaat naar een plan voor het geboortehuis van Jeroen Bosch dat door de gemeente is gekocht én naar het voortbestaan van een aantal evenementen zoals de Bosch Parade. De verantwoordelijkheid daarvoor komt bij de gemeente Den Bosch te liggen. De Bossche raad nam onlangs een motie aan om geld bij elkaar te zoeken zodat de Bosch Parade in ieder geval in 2017 door kan gaan.

Boschmoe
"Het kan toch niet zo zijn," besloot de Bossche burgemeester zijn toespraak gisteravond, "dat we als stad acht miljoen in een Jeroen Boschjaar steken en dat we daarna niets meer doen omdat we Jeroen Boschmoe zijn".Meer over dit onderwerp:
jb500 jeroen bosch toerisme legacy