Video

Waar in Brabant is de kans het grootst dat je wordt gered bij een hartstilstand?

1 december 2015 om 11:05
nl
Hartstilstand? In Katwijk, bij Cuijk, is de kans in Brabant het grootst dat je op tijd wordt gereanimeerd door een buurtbewoner. In Katwijk woonden begin dit jaar 402 mensen. Van hen heeft vijf procent zich aangemeld bij het oproepsysteem Hartslag om iemand in de buurt te reanimeren als dat nodig is.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

De Rips komt in Brabant op de tweede plaats met 4,4 procent, Molenschot staat derde met 4,2 procent.
Geen burgerhulpverleners in 230 plaatsenDe Hartstichting deed onderzoek naar de spreiding van mensen die hulp kunnen verlenen in Nederland en kwam tot de conclusie dat de verdeling te wensen overlaat. In veel gemeenten is de kans dat je op tijd wordt gereanimeerd bij een hartstilstand klein. In 230 plaatsen in Nederland zijn zelfs helemaal geen burgerhulpverleners.
Landelijk zijn slachtoffers met een hartstilstand het beste af in Nutter, Overijssel. Daar is de kans op reanimatie binnen zes minuten, de tijd dat iemands leven kan worden gered, het grootst.
Oproepsysteem HartslagVolgens de Hartstichting zijn er in Nederland twee miljoen mensen die kunnen reanimeren, maar slechts 90.000 van hen hebben zich aangemeld bij het oproepsysteem Hartslag, dat bij de meldkamer 112 is aangesloten.
Iedere dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, roept mensen die kunnen reanimeren op zich aan te melden als burgerhulpverlener. "Het kan toch niet zo zijn dat mijn buurman een hartstilstand krijgt, maar ik zijn leven niet kan redden, omdat ik niet op de hoogte word gebracht via de meldkamer. Met 80.000 extra mensen die zich registreren, redden we jaarlijks 2500 levens, dat zijn zes levens per dag."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.