Tilburgs stel overleeft aanval van olifant in Zuid-Afrika: ‘Zijn slagtand spietste de auto'

2 december 2015 om 06:04
nl
Ze zijn door het oog van de naald gekropen, Claudia van den Boogaard en haar man Jules uit Tilburg. Zaterdag werden ze in het Zuid-Afrikaanse natuurreservaat Pilanesberg aangevallen door een olifant. “De olifant spietste de auto meerdere keren met zijn slagtanden.”
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Al zeven jaar komen Claudia en Jules in Zuid-Afrika. Vrienden van het stel hebben een lodge, de eigenaar daarvan is ranger in een natuurpark. “Hij leert ons veel over het gedrag van dieren.”
Niets aan de handDie kennis heeft er, naast de nodige dosis geluk, voor gezorgd dat Claudia en Jules de aanval kunnen navertellen. In eerste instantie leek er niets aan de hand. Het stel keek vanuit hun auto naar een kudde overstekende olifanten. De auto stond stil, de motor was uit en de olifanten liepen gemoedelijk voorbij.
“Toen ze waren overgestoken en weer in de bossen waren, draaide de laatste olifant om. Hij liep op de auto af, begon te blazen en te schudden met zijn hoofd”, vertelt Claudia. “Dit doen olifanten wel vaker om even te laten zien wie de baas is. Dus hier was nog niets aan de hand.”
Eerste aanvalHet dier draaide vervolgens weer om en leek zich aan te sluiten bij de kudde. Tot het beest zich opnieuw op de auto richtte. “Hij draaide zich om, rende naar de auto en begon er vervolgens tegenaan te beuken. Zijn slagtand spietste door de auto, die een paar meter verder weg werd geduwd”, vertelt Claudia.
De olifant trok zich terug, maar zette kort daarna opnieuw de aanval in. “Hij duwde de hele motorkap in elkaar en weer spietste hij zijn slagtand door de auto. Hij gooide nog met modder en takken, daarna liep hij rustig weg.”
'We hebben ons klein gemaakt'Claudia en Jules werden wonder boven wonder niet geraakt door de slagtand van de olifant. “Na de eerste aanval hebben we ons heel klein gemaakt en alle oogcontact vermeden. Met een bonzend hart zaten we in de auto, maar we zijn rustig gebleven. Als je wordt geraakt, overleef je dat niet.”
Toen de kust weer veilig was, kroop het stel uit de volledig verwoeste auto. “Die was total loss.” Een andere auto die aan de overkant van de weg stond tijdens de aanval, was vertrokken. Gelukkig voor de Tilburgers kwam na een kwartier een Zuid-Afrikaans echtpaar langs. “Zij hebben ons meegenomen en naar de ranger gebracht.”
Besef“We hebben écht engeltjes op onze schouders gehad. Je beseft op zo’n moment ineens hoe klein je bent”, besluit Claudia haar verhaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.