Brabantse huisartsen overbelast door bezuinigingen ouderenzorg

2 december 2015 om 15:50
nl
Brabantse huisartsen kunnen de werkdruk nauwelijks meer aan. Door de bezuinigingen in de ouderenzorg komt steeds meer bij hen terecht. Dat zeggen de huisartsenverenigingen uit Oost en West-Brabant tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

>>> Vertel ons jouw verhaal bij het Poetsmeldpunt<<<
De verantwoordelijkheid voor allerlei onderdelen van de zorg ligt sinds dit jaar bij de gemeenten. Die moeten nu alles anders regelen en tegelijkertijd flink bezuinigen. Huisartsen krijgen hierdoor steeds meer op hun bord.
Langer thuis wonen met minder hulpOuderen moeten steeds langer thuis blijven wonen. "En dus komen ze met kwaaltjes vaker bij de huisarts terecht, in plaats van bij de dokter van een verzorgingstehuis", legt huisarts Peter Meulensteen uit Eindhoven uit. "Natuurlijk willen we hen zo goed mogelijk helpen, dat is ook onze taak, maar het verhoogt wel de werkdruk."
LEES OOK: Krijgen jouw ouders nog huishoudelijke hulp? Meldingen stromen binnen bij Poetsmeldpunt
Daarnaast ligt de verantwoordelijkheid voor de huishoudelijke hulp sinds 1 januari bij de gemeenten. Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat dat lang niet overal even goed geregeld is. "Ouderen die minder of zelfs helemaal geen hulp meer krijgen, komen hierdoor soms onder te veel druk te staan. En ook daardoor komen ze bij de huisarts terecht", vertelt Molensteen.
LEES OOK: Waar je woont kan honderden euro’s schelen: regels voor huishoudelijke hulp verschillen enorm
Omdat de gemeenten dit jaar moesten wennen aan hun nieuwe taken, gaat er in de communicatie ook nog regelmatig wat mis. "De gemeente wil dan van ons horen hoe ver iemand nog kan lopen, of wat hij nog kan in het huishouden. Zwart op wit afgekaderd. Maar zo werkt zorg niet", vertelt Esther Moons van de huisartsenkring West-Brabant. "Het cultuurverschil tussen zorg en gemeenten is lastig. Bij veel gemeenten is nog veel te weinig kennis."
In de Week van de Ouderenzorg zoekt Omroep Brabant samen met jullie uit wat goed gaat en wat beter kan. Heb jij ook te maken met huishoudelijke hulp in jouw gemeente? Krijgen je ouders of opa en oma nog goede hulp? We zijn benieuwd naar je verhaal! Laat van je horen bij ons Poetsmeldpunt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.