Krijgen jouw ouders nog huishoudelijke hulp? Meldingen stromen binnen bij Poetsmeldpunt

1 december 2015 om 15:06
nl
De meldingen stromen binnen bij het Poetsmeldpunt dat Omroep Brabant maandag geopend heeft. Samen met jullie doen we tijdens deze Week van de Ouderenzorg onderzoek naar de regelingen rond huishoudelijke hulp en ouderenzorg in de Brabantse gemeenten. Hoe is de huishoudelijke hulp geregeld bij jouw ouders of opa en oma?
Profielfoto van van de Griendt Jolien
Geschreven door
van de Griendt Jolien

>>> Vertel ons jouw verhaal bij het Poetsmeldpunt<<<
Tijd voor een tussenstandje: vooral over de gemeenten Vught, Oosterhout en Eindhoven worden meldingen gedaan. Deze gemeenten werken alle drie met verschillende regelingen, maar de ervaringen zijn dus overal niet goed.
De meldingen gaan vooral over slechte keukentafelgesprekken en mensen die nu minder uren hulp krijgen. De verhalen uit Tilburg, Bergeijk en Geldrop-Mierlo zijn juist positief.
Melden voor je oudersVeel mensen doen een melding voor hun ouders, zoals Helen uit Vught. "Mijn moeder heeft een keukentafelgesprek gehad met een mevrouw van Stichting Vughterstede.
Zij heeft aangegeven dat mijn moeder zware lichamelijke beperkingen heeft, zeker wat betreft de huishouding. Zij heeft vier hernia's, reuma en artrose en kan waarschijnlijk over een jaar niet eens zelf meer aardappelen schillen.
Nu is toch door Vughterstede besloten dat ze maar zes uur hulp per maand krijgt! Een jaar geleden kreeg ze nog zestien uur per maand. Wat moet je tegenwoordig nog meer mankeren om een normaal aantal uren aan hulp te krijgen, gemeente Vught?"
LEES OOK: Waar je woont kan honderden euro’s schelen: regels voor huishoudelijke hulp verschillen enorm
Of Bert uit Eindhoven: "Na het overlijden van mijn vader wordt er gewoon een uur hulp afgepakt, zodat mijn moeder nog maar twee uur heeft. Het huis blijft even groot en onderhoud blijft het zelfde.
Tijdens bezoek wordt er een beetje handje klap gedaan over de uren die nodig zijn. De ambtenaar is te beroerd om een gedegen onderbouwing te geven van zijn keuze van de uren."
Slechte keukentafelgesprekken"Geen tafel gesprek maar per telefoon", schrijven verschillende melders uit Eindhoven. "Ik krijg nu minder uren en zeer slechte begeleiding. Ik kan helemaal geen aanspraak maken op mantelzorg, want ik heb geen kinderen en zeer oude buren. Hoe moet dat in de toekomst?"
"Totaal geen begeleiding, geen keukentafelgesprek, mijn moeder kan nog geen 10 meter lopen. Heb dus zelf maar weer een morgen werk ingeleverd om het op te vangen. Ze heeft het geld niet om 10 euro per uur bij te betalen", zegt Toos uit Oosterhout.
"Zeer slechte ervaring", voegt Meriam eraan toe. "Per brief werd gemeld dat de hulp niet meer vergoed zou worden. Keukentafelgesprek heeft nooit plaatsgevonden."
Blij met Tilburg, Bergeijk en Geldrop-MierloAnke uit Bergeijk is wel erg tevreden. "In oktober liep mijn indicatie voor huishoudelijke hulp af na 5 jaar. Na een telefoongesprek van vijf minuten is deze weer verlengd zonder problemen. Ook werd gezegd dat als ik toch meer hulp nodig heb, ik moet bellen. Ben heel erg tevreden over de wmo!", schrijft ze.
LEES OOK: Gemeenten laten miljoenen aan subsidie hulpbehoevende ouderen liggen
Ook Riet uit Geldrop-Mierlo vindt de gang van zaken prima. "Ik heb 2 uur en 45 minuten hulp van thuiszorg. In een keukentafelgesprek is deze tijd bepaald. Ik ben hierover zeer tevreden en betaal naar draagkracht. Ik heb geen klachten."
Heb jij ook te maken met huishoudelijke hulp in jouw gemeente? Of je familie? We zijn benieuwd naar je verhaal! Laat van je horen bij ons Poetsmeldpunt. KBO-Brabant gaat met de resultaten aan de slag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.