Degenschermer Bas Verwijlen zet punt achter moeilijk hoofdstuk en richt pijlen op Rio

1 december 2015 om 16:04
nl
De puzzelstukjes richting de Olympische Spelen van Rio lijken voor degenschermer Bas Verwijlen ineens op z'n plaats te vallen. De geboren Ossenaar nam in juni afscheid van de Hongaarse coach Gabor Salamon en traint weer onder leiding van zijn vader Roel Verwijlen. En dat pakt goed uit. "Heel erg blij dat ik de juiste keuze heb gemaakt."
Profielfoto van Milicevic Martin
Geschreven door
Milicevic Martin

Verwijlen plukte direct de vruchten van de hernieuwde samenwerking met zijn vader. In oktober won hij de World Cup van Bern en dit weekend schreef hij het schermtoernooi in Dublin bij op zijn palmares.
Lastig hoofdstukVerwijlen lijkt hiermee definitief een punt te hebben gezet achter een lastig hoofdstuk in zijn carrière. "Ik heb natuurlijk een moeilijke periode achter de rug. Ik ben heel erg blij dat nu blijkt dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik ben weer terug bij mijn vader en doe alles op eigen kracht."
In 2014 moest de 32-jarige Ossenaar noodgedwongen breken met zijn vader als coach. De maatregel is in januari opgelegd door de schermbond KNAS en overgenomen door de sportkoepel NOC/NSF.
Nota bene zijn eigen vader moest op zoek gaan naar een nieuwe bondscoach. Die zoektocht eindigde uiteindelijk in Hongarije waar vader Roel coach Gabor Salamon aanwees als de persoon die samen met zijn zoon Bas voor olympisch succes moest zorgen.
Lastig besluitNa een jaar kwam Verwijlen tot de conclusie dat het huwelijk met Salamon geen gelukkige was. De Ossenaar zette daarom een punt achter de samenwerking. Een moeilijk besluit, zo bleek. "We trainden twee keer per dag. Dan bouw je een bepaalde band op. Voor mij was dat ook een persoonlijke band. Het viel me dan ook zwaar om afscheid van hem te nemen, maar uiteindelijk ben ik daar wel blij om."
De olympiër kiest er dus voor om weer onder leiding van zijn vader te trainen. Dat betekent dat hij geen financiële steun meer krijgt van de schermbond. "Ik heb gelukkig vrienden die mij helpen, maar er is nogal wat weggevallen. We hebben het over een budget van zo'n 100.000 euro."
SponsorenDe vicewereldkampioen van 2011 is dan ook hard op zoek naar nieuwe sponsoren. "Het is lastig om sponsoren te vinden", zegt hij. "Maar je merkt nu wel dat de Olympische Spelen steeds meer gaan leven en in 2016 nog meer."
Er staan nog vier grote toernooien op het programma van Verwijlen. Daarbij is het belangrijk om zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen. De Osse schermer hoeft niet eens per se te winnen. Ver in het toernooi komen kan in sommige gevallen voldoende zijn. "Op de geschoonde lijst moet ik bij de beste twee van Europa staan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.