Video

'Financieel gewin ging boven veiligheid': celstraffen geëist tegen bazen Chemie-Pack

2 december 2015 om 13:23
nl
Tegen de drie verantwoordelijken voor de verwoestende brand bij Chemie-Pack in Moerdijk op 5 januari 2011 zijn woensdagochtend in hoger beroep celstraffen geëist. Justitie eiste vier jaar voor directeur Gerard Spiering en een boete van een miljoen euro voor het failliete bedrijf.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

De twee andere leidinggevenden, productieleider Ralph O. en veiligheidscoördinator Hans de K., moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt drie en twee jaar de cel in. Verder wil Justitie hen een beroepsverbod van vijf jaar opleggen.
Advocaat-generaal De Jong zei woensdag tijdens het hoger beroep dat het financieel gewin bij Chemie-Pack boven de veiligheid ging. Het bedrijf nam te veel werk aan en deed onvoldoende aan veiligheid. “Het lijkt wel op een fraudezaak. Daar speelt hebzucht ook vaak een rol in”, aldus De Jong.
'Eis extreem hoog'De rechtbank in Breda legde eerder taakstraffen op. Volgens Ronald Drenth, de advocaat van Spierings, is de eis is extreem hoog. Hij trekt de vergelijking met de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam. Daar vielen tientallen doden en waren de straffen lager.
Ook vindt Drenth dat er geen rekening wordt gehouden met het feit dat Spierings alles kwijt is en een torenhoge schuld heeft.
‘Bedrijfscultuur’Een medewerker van Chemie-Pack veroorzaakte in januari 2011 een verwoestende brand, toen hij met een gasbrander een bevroren pomp wilde ontdooien. Bij de pomp stonden veel gevaarlijke stoffen.
Volgens justitie lag het aan de bedrijfscultuur dat het misging bij Chemie-Pack. En daarom wordt de bedrijfsleiding verantwoordelijk gehouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.