Waar is het foute vlees van Willy Selten gebleven? NVWA moet afnemers vrijgeven

2 december 2015 om 13:50
nl
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet bekendmaken in welke producten het foute vlees van vleesverwerker Willy Selten uit Oss terecht is gekomen. De NVWA had niet mogen weigeren om de namen van afnemers en productnamen te publiceren, bepaalde de rechtbank in Amsterdam woensdag.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

De inzet van de rechtszaak, die werd aangespannen door Foodwatch, was een volledig overzicht van de producten waarin het paardenvlees van de veroordeelde vleesverwerker Willy Selten is terechtgekomen.
Gedeeltelijke lijst eerder vrijgegevenNa lang touwtrekken tussen Foodwatch en de NVWA was een deel van de producten, inclusief merknamen, in november vorig jaar al bekendgemaakt. Maar die gedeeltelijke lijst ging Foodwatch niet ver genoeg.
Ze vindt dat consumenten er recht op hebben te weten welke producten mogelijk onveilig waren, ook al speelde het schandaal twee jaar geleden.
De NVWA weigerde woensdag te zeggen of het nu bekendmaakt welke bedrijven tussen 2011 en 2013 het paardenvlees van Willy Selten hebben afgenomen, en in welke producten dit vlees terecht is gekomen. “Wij gaan de uitspraak eerst goed bestuderen'', aldus een woordvoerster.
Goedkoper paardenvleesSelten werd eerder deze week veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor grootschalige fraude met vlees. Hij verkocht rundvlees terwijl het in werkelijkheid goedkoper paardenvlees was.  
Het vlees van de vleesverwerker kwam bij ruim duizend restaurants, winkels en slagers terecht. Vijftig miljoen kilo vlees moest uit de handel worden gehaald. Het bedrijf van Willy Selten ging failliet.
Consumenten werden niet ingelicht, stelt Foodwatch. Ze probeert al sinds april 2013 de relevante informatie boven tafel te krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.