Kunstenaar Jeroen Bosch geëerd met ruim negentig evenementen in Jeroen Boschjaar

2 december 2015 om 15:52
nl
Met ruim negentig evenementen en projecten brengt Den Bosch volgend jaar een eerbetoon aan de beroemdste kunstenaar die de stad heeft voortgebracht: Jheronimus (Jeroen) Bosch (circa 1450-1516).
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

De stad heeft het vijfhonderdste sterfjaar van de middeleeuwse schilder aangegrepen voor een grote culturele manifestatie, waar tientallen instellingen en gezelschappen en honderden vrijwilligers aan meewerken. Met het programma worden honderdduizenden extra bezoekers verwacht.
Veel te doenHet herdenkingsjaar wordt gevierd met tentoonstellingen, theater- en dansvoorstellingen, concerten, festivals, lezingen, een circus en stadsevenementen. Niet alleen in Den Bosch, maar ook in andere steden.
Het Nederlands Blazers Ensemble geeft op 1 januari de aftrap met een nieuwjaarsconcert in het Amsterdamse Concertgebouw, dat is geïnspireerd op de Bossche meester.    Het Noordbrabants Museum presenteert de grootste overzichtstentoonstelling ooit rond de kunstenaar, met twintig schilderijen en negentien tekeningen. Zeven Brabantse musea organiseren exposities van hedendaagse kunstenaars die Bosch zagen als inspiratiebron.
OntdekkingsrouteDen Bosch organiseert vanaf maart 'een ontdekkingsroute' langs locaties die nog bewaard zijn gebleven uit de tijd van de schilder. Deze 'Bosch Experience' wordt gecombineerd met een beeldenroute, een vaarroute en een lichtshow.    Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt in november in de Sint-Janskathedraal de wereldpremiére van 'Requiem voor Bosch', van de Duitse componist Detlev Glanert.
Kunstwerk in binnenstadHet herdenkingsjaar wordt in december afgesloten met het 'BoschBeest', een negen meter hoog stalen kunstwerk dat in de Bossche binnenstad wordt onthuld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.