Van Rijn pleit voor goed tarief voor thuishulp tijdens overleg over TSN

2 december 2015 om 16:40
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil dat gemeenten ‘fatsoenlijk' onderhandelen over de tarieven die ze willen betalen voor huishoudelijke hulp. Dat zei hij woensdag in overleg met de Tweede Kamer over de in problemen verkerende thuiszorgorganisatie TSN.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Van Rijn wil voorkomen dat alleen wordt gekeken naar de laagste prijs en dat de arbeidsvoorwaarden voor personeel in de thuiszorg steeds slechter worden. Bij het faillissement van de Brabantse thuiszorgtak van Thebe werden honderden thuishulpen overgenomen door TSN.
Betere naleving codeNaast betere tarieven, pleit Van Rijn er ook voor dat bestaande afspraken die gemeenten en zorgorganisaties deze zomer maakten over arbeidsvoorwaarden minder vrijblijvend worden.
Bijna twintig gemeenten ondertekenden die ‘Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning’, die uitgaat van een betere zorg, tegen lagere kosten en met behoud van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.
Onder de ondertekenaars waren onder meer zorgbedrijven TZorg, Cordaan en TSN Thuiszorg. Bijna twintig gemeenten hebben maandag de code getekend. De Brabantse gemeenten die de code tekenden zijn: Breda, Den Bosch, Drimmelen en Tilburg.
TSNTSN is mede door overnames de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot het grootste thuiszorgbedrijf van Nederland. TSN vroeg uitstel van betaling aan en de SP wil dat Van Rijn met de vuist op tafel slaat en met een reddingsplan komt.
Op het ministerie ligt zo'n plan niet klaar, meldde de bewindsman. Volgens hem is nu de bewindvoerder bij TSN aan zet. “Mijn verantwoordelijkheid is te kijken naar de gevolgen van wat nu gebeurt, niet naar de keuzes die het bedrijf maakt."

Wachten op privacy instellingen...