Met budget van 27 miljoen euro mikt Jeroen Boschjaar op 1 miljoen extra bezoekers voor Den Bosch

2 december 2015 om 18:01
nl
Na jaren voorbereidingen wordt het nu ook op straat duidelijk. Vier banieren op het Bossche stadhuis kondigen vanaf woensdag aan dat 2016 het Jeroen Boschjaar is. Met een begroting van pakweg 27 miljoen euro hoopt de organisatie een miljoen extra bezoekers naar de stad te lokken om te herdenken dat de beroemde middeleeuwse schilder precies 500 jaar geleden is overleden.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Het begon allemaal meer dan tien jaar geleden met het plannetje van de Bossche burgemeester Tom Rombouts om de schilderijen van Bosch één keer terug te halen naar de stad waar ze ooit geschilderd werden. Geen sinecure. De werken van Bosch horen bij de internationale top en de musea waar ze hangen, lenen dat soort werken niet graag uit.
Visioenen van een genieInmiddels zijn de eerste kaartjes verkocht voor de grote tentoonstelling 'Visioenen van een Genie' die met 300.000 verwachte bezoekers de grote publiekstrekker van het Jeroen Boschjaar moet worden.
Ongeveer twintig schilderijen van Bosch hangen vanaf 13 februari drie maanden in het Noordbrabants museum. Ongeveer de helft is recent nog gerestaureerd dankzij het Bosch Research and Conservation Project. Het is een operatie waarvoor in de internationale kunstwereld veel belangstelling en waardering is.
Niet alleen de middeleeuwenMaar het Boschjaar beperkt zich niet tot dat ene museum of zelfs maar tot middeleeuwse kunst. Alle grote Brabantse musea doen volgend jaar mee aan de Bosch Grand Tour waarin hedendaagse kunstenaars zich laten inspireren door de wereld van Jeroen Bosch. De eerste expositie opent eind december in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch met een grote installatie van de uit Schijndel afkomstige kunstenaar Jeroen Kooijmans.
Ook buiten de musea is in 2016 veel te beleven met de Bosch-experience waarvoor de organisatie hulp kreeg van De Efteling. Wie durft, kan meedoen aan een rondleiding door de dakgoot van de St. Jan. Het beeld van Jeroen Bosch op de Grote Markt wordt straks elke avond met lichtbeelden tot leven gewekt en de rondvaarten op de Binnendieze veranderen in 2016 in een 'Hemel- en Hellevaart'.
Bijna honderd evenementen Het hele programma omvat bijna 100 evenementen. Daar zit bijvoorbeeld Theaterfestival De Boulevard bij met tien voorstellingen die op Jeroen Bosch zijn geïnspireerd. De Boschparade die al vijf jaar bestaat, wordt in het Boschjaar natuurlijk een hele bijzondere. En ook het Bosch-requiem komt terug.
Den Bosch trok vorig jaar zo'n drie miljoen toeristen. Net als in andere steden zijn dat er minder dan in de jaren daarvoor; de stad zat ooit op vijf miljoen bezoekers. Het Jeroen Boschjaar is een poging om aan die daling wat te doen, het liefst met een blijvend effect. De verwachting is dat een aantal evenementen ook na 2015 blijft bestaan.
Omroep Brabant zendt op internet en op televisie de serie Kijken naar Bosch uit. Kunsthistoricus Ed Hoffman maakt in de serie een reis langs de prachtige werken van Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.