Video

Voor alle speurneuzen: geurkaart nieuw middel om drugslabs te ontdekken

3 december 2015 om 08:13
nl
Het wordt het nieuwste middel om drugslabs op te rollen en drugsdumpingen te ontdekken, de geurkaart. Een kaart waar je op wrijft en waar vervolgens de geur van een drugslab vanaf komt.
Profielfoto van Vaessen Emile
Geschreven door
Vaessen Emile

Politieagenten, mensen van het waterschap, toezichthouders van woningcorporaties en buitengewone opsporingsambtenaren gaan de geurkaart vanaf donderdag gebruiken.
[youtube:body:https://youtu.be/BffrhpGr-KE]
Een smerige chemische lucht. Zo typeert provinciebestuurder Johan van den Hout de lucht die kleeft aan de geurkaart. Maar enthousiast is hij wel over de nieuwst gadget, bedacht door de provincie. "De geurkaart is een onderdeel van een brede campagne die we al twee jaar voeren om afvaldumpingen in Brabant de verminderen."
180 drugsdumpingen in BrabantIn Nederland waren er vorig jaar 200 drugsdumpingen. 180 van die dumpingen waren in Brabant. De provincie hoopt dan ook dat deze kaart er voor zorgt dat er nog sneller drugslabs worden ontdekt.
"De bedoeling van de geurkaart is dat al die toezichthouders de geur gaan herkennen, zodat ze als ze op een bedrijventerrein rondlopen of bij een verdachte, verlaten boerderij wandelen, de lucht van een drugslab herkennen."
'Houdt je scherp'Pieter van Iersel is een buitengewone opsporingsambtenaar die veel door de buitengebieden wandelt. Vaak komt hij drugsafval in de natuur tegen. Ook hij reageert enthousiast op de komst van zijn nieuwe gadget. "Ik ga de geurkaart zeker gebruiken. Het houdt je scherp om drugslabs te herkennen."
"Maar in mijn geval zal ik het nog vaker gebruiken bij drugsdumpingen. In zo'n geval ga ik nog eens extra checken of de lucht die ik ruik bij gevonden jerrycans of vaten ook hoort bij een drugsdumping."
Symposium in Evoluon Donderdag wordt er in het Evoluon in Eindhoven een symposium georganiseerd waarbij de geurkaart officieel onthuld wordt. Ook wordt er een convenant, rond de subsidieverlening voor het compenseren voor de opruimkosten van drugsafval, getekend.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.