Asten en Someren lijken het meest van alle gemeenten op elkaar, vinden ze zelf ook

2 december 2015 om 21:34
nl
Asten en Someren zijn de twee meest op elkaar lijkende gemeenten van Nederland. Dat concludeert onderzoeksbureau Bureau Louter woensdag op basis van eigen onderzoek. Maar vinden ze dat in Asten en Someren ook?
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Asten en Someren lijken zó erg op elkaar volgens het onderzoeksbureau dat ze misschien wel in elkaar kunnen opgaan. En voor een deel gebeurt dat zelfs al. De sportambtenaar van Asten is namelijk óók de sportambtenaar van de gemeente Someren. Hij is dan ook 'unne goeie', zoals ze in de buurt zeggen.
'We willen niet van de buren verliezen'Dat wil overigens niet zeggen dat het helemaal koek en ei is tussen de twee Peelgemeenten. Dat weet Wim Geboers. Hij staat als voorzitter van de Astense voetbalclub NWC Asten met zijn voeten in de klei en kent de gemeenschap als geen ander. "Er heerst gezonde rivaliteit. We willen niet van de buren verliezen."
Afgelopen weekend troffen de twee rivalen elkaar op het veld, alsof ze bij Bureau Louter er de klok op gelijk hadden gezet. "Begin er maar niet over", verzucht Antoon Sonnemans van SV Someren. Zijn club verloor namelijk de wedstrijd in deze befaamde Kanaalderby.
Hechte familiesSonnemans had het graag anders gezien, want als het om voetbal gaat verschillen de twee clubs enorm. "Ik woon in Someren en mijn zussen zijn naar Asten verhuisd. De rivaliteit is zo hevig dat mijn neefje, die in Asten is geboren, absoluut niet voor Someren wil spelen. Maar ik zou nooit in Asten willen wonen."
De Someren-voorzitter erkent wel meteen dat de rivaliteit zich vooral beperkt tot het veld. "Want na de wedstrijd gaan we met z'n allen gezellig iets drinken. Iedereen kent elkaar door de jaren heen. Er leven veel hechte families in Someren en Asten."
Dat herkent ook Geboers. "De jongens hier werken veel met elkaar samen en gaan bij elkaar naar school. De rivaliteit hier is gespeeld. Zoveel verschillend zijn we uiteindelijk niet. Overal heb je schatjes en deugnieten."
Uit Asten of uit Someren?Als de rivaliteit gespeeld is, dan is het natuurlijk hartstikke mooi dat de sportambtenaar van Asten óók de ambtenaar van Someren is. Nou, niet helemaal, weet Sonnemans ons te vertellen. "Hij is de ambtenaar ván Someren en is juist náár Asten gegaan."
Zijn Asten en Someren dus toch nog verschillend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.