Onderzoek naar kindermisbruik in asielzoekerscentrum De Orangerie in Eindhoven

2 december 2015 om 23:35
Foto: ANP
Foto: ANP
De politie is bezig met een onderzoek naar een mogelijk geval van kindermisbruik in De Orangerie in Eindhoven. Aanleiding is een van de negentien meldingen die de politie sinds de opening van het asielzoekerscentrum (azc), ruim een jaar geleden, kreeg.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven antwoorden dit op raadsvragen van de Lijst Pim Fortuyn.
Gewelddadig incidentHet college meldt ook dat er op 17 oktober in de Orangerie een man is aangehouden, aan wie een tijdelijk algeheel azc-verbod zou worden uitgereikt. De asielzoeker was betrokken bij een eerder gewelddadig incident in Breda.
De man verbleef enkele dagen in de Eindhovense opvang toen het COA de politie inschakelde. Het is niet bekend uit welk land hij komt.
Andere meldingenVerder zijn er sinds de opening van het Eindhovense azc nog achttien meldingen binnengekomen bij de politie. Die behelsden onder meer kleine ruzies, een mishandeling, huiselijk geweld en een bedreiging. Volgens B en W van Eindhoven waren de incidenten door optreden van azc-personeel en politie snel onder controle.
Het college laat de LPF desgevraagd ook nog weten dat in De Orangerie voor zover bekend geen problemen zijn geweest die betrekking hebben op geloof of geaardheid van de bewoners.
'Asielzoekers moeten rechten verliezen na ongeregeldheden'De LPF vindt dat asielzoekers die betrokken zijn bij ongeregeldheden in het azc hun rechten verliezen en dat ze moeten worden uitgezet om verdere onrust te voorkomen. B en W laten hierop weten dat gemeenten niet over de toekenning en intrekking van vergunningen aan asielzoekers gaan. Het Rijk is hiervoor verantwoordelijk.

Wachten op privacy instellingen...