Leuk 3 miljoen euro om drugsdumpingen op te ruimen, 'maar dat is niet genoeg'

3 december 2015 om 18:47
nl
Boeren en gemeenten kunnen een vergoeding krijgen om drugsafval op te ruimen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt tot eind 2017 drie miljoen euro vrij om gedupeerden te helpen.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Volgens gedeputeerde Johan van den Hout zijn er signalen dat boeren in Brabant onder druk worden gezet of zelfs afgeperst om drugsafval in hun gierkelders te dumpen. "In ruil daarvoor krijgen ze geld of blijven ze uit de problemen", aldus de gedeputeerde.
De provincie richt een loket in waar gemeenten en grondeigenaren terecht kunnen. Die partijen krijgen maximaal de helft van de kosten vergoed. Gedupeerde grondeigenaren kunnen naar verwachting na 1 februari 2016 een subsidieverzoek indienen bij de provincie Noord-Brabant.
Te weinig geldGemeenten en natuurorganisaties die vaak te maken hebben met drugsdumpingen, krijgen maximaal de helft van de opruimkosten vergoed als ze hebben voldaan aan bepaalde voorwaarden, zoals het doen van aangifte en het volgen van het opruim-protocol.
Toch is provinciebestuurder Johan van den Hout nog niet helemaal tevreden. "Een miljoen euro per jaar veel te weinig, al eerder hebben wij gevraagd om drie tot vier miljoen. Ik ga nog terug naar Den Haag om nog wat extra geld te vragen."
Staatssecretaris is overlast zat Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt tegen BN DeStem dat ze de overlast zat is. Volgens haar maken drugscriminelen enorme winsten, maar zadelen ze grondeigenaren zoals boeren en natuurbeheerders op met de opruimkosten van chemisch afval. Ze wil dat daar een eind aan komt.
VVD-Kamerlid Remco Dijkstra wil dat het geld niet alleen besteed wordt aan opruimen, maar ook aan forensisch onderzoek naar de criminelen.
Pakken, vervolgen en plukken Hij wil de daders pakken, vervolgen en plukken, zodat de criminelen zelf opdraaien voor de gevolgen van hun daden, zegt hij tegen het dagblad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.