Betaal jij meer voor dezelfde autoverzekering dan je buurman?

3 december 2015 om 19:15
nl
Woon je in een straat met meerdere postcodes? Dan bestaat de kans dat je meer betaalt voor je autoverzekering dan je buurman. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise in Eindhoven en Zundert.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

De vergelijkingssite vergeleek de premies per straat in de vijf grote steden, waaronder Eindhoven, en in een aantal plattelandsgemeenten.
Meer kans op autodiefstalPrijsverschillen tussen verschillende postcodes zijn op zich logisch. In de ene wijk is de kans op wanbetalers of autodiefstal groter dan in de andere wijk. En een verzekeraar moet natuurlijk ergens een grens trekken. Maar gevolg is wel dat er binnen een straat grote prijsverschillen kunnen bestaan.
Met andere woorden, woon je aan de ene kant van een straat, dan betaal je voor exact dezelfde verzekering bij dezelfde verzekeraar een stuk meer of minder dan iemand die iets verderop woont in dezelfde straat.
Korte straat, grote verschillenOp de Boschdijk in Eindhoven (bijna zes kilometer lang, van Woensel-Noord tot aan het spoor) is het niet zo raar dat het risico op de ene plek groter is dan op de andere.
Maar wat te denken van de Eindhovense Herman Gorterlaan, vlakbij de Tongelreep. Slechts 250 meter lang en iedereen woont er in een van drie bij elkaar gelegen woonzorgcentra. Maar de premieverschillen bij dezelfde verzekeraar lopen op tot 46 procent [PDF].
Verschillen in ZundertMaar premieverschillen zijn niet specifiek iets voor grote steden. Pricewise vergeleek ook de premies in een aantal willekeurige dorpen. In Brabant werd Zundert onder de loep genomen [PDF]. Bij verzekeraar Zelf verschillen de premies in Zundert maar liefst 68 procent.
Landelijk lopen de premieverschillen bij dezelfde verzekeraar op tot 144 procent. Die verschillen vind je op de Amsteldijk in Amsterdam, de Stadhoudersweg in Rotterdam of de Zuiderparklaan in Den Haag.
Het volledige onderzoek staat op de site van Pricewice.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.